2012. április 21., szombat

6 ok, hogy miért keresett az Éhezők Viadala több, mint 500 millió dollárt

6. Nincsenek benne igazi sztárok
A film legnagyobb sztárjai Jennifer Lawrence és Josh Hutcherson, akik mindketten kis független filmekben szerepeltek korábban (Hallgatás törvénye; A gyerekek jól vannak).
Jennifer Lawrence-t Katniss alakításáért szinte világszerte elismerik, sokak határozott érzése, hogy tehetsége sokat hozzátett a karakterhez. Jennifer meggyőzte a közönség azon részét is, akik ódzkodnak olyan mozit megnézni, amelynek főhőse erős és határozott nő, megmutatta ugyanis Hollywood-nak, hogy előfordulhat, hogy a női főhősök is lehetnek jók. 
[Mondjuk szerintem az első mondat nem állja meg a helyét, mert - nem mintha hasonlítgatni kellene, de - hol van Jennifer Lawrence és Josh Hutcherson mondjuk Donald Sutherlandhez, Woody Harrelsonhoz vagy éppen Wes Bentley-hez képest. De ők meg kellettek is a filmbe, nyilván van olyan réteg, aki épp miattuk nézni meg a filmet.]


5. Van története/Szól valamiről
Az Éhezők viadala természetesen Suzanne Collins sikeres könyvtrilógiáján alapszik, amely remek kiindulópontot biztosított, hiszen néhány filmmel ellentétben a könyvek majdnem mindig egy karakter körül forognak. Így van ez Suzanne Collins könyvével is, és a film leglenyűgözőbb tulajdonsága, hogy alig tér el a könyvtől. 
A film gyártása során a Lionsgate tudomásul vette, hogy a közönség olvasta a könyvet és keményen dolgoztak azért, hogy a film hangulata és a történet ne változzon meg. Bár volt rajtuk nyomás, hogy kevésbé erőszakos filmet készítsenek, a Lionsgate mégis gondoskodott arról, hogy sötét tónusú maradjon a film.
Még fontosabb, hogy Katniss karaktere maradt a film középpontjában. Nem túlozták el a szerelmi szálat és nem tettek bele ál-románcot, csak hogy még vonzóbbá tegyék a filmet. 

4. Mindössze két robbantás van a filmben
Noha az Éhezők Viadala igazi akció/kalandfilm, azonban a film gyártói az izgalmakat nem folyamatos robbantásokkal akarják kifejezi, hanem inkább a film más fontos alkotórészeire koncentrálnak, mint például a karakterekre, érzelmekre és a történetre.
Mindössze két robbantás van a filmben. Az egyik, amikor a főszereplő hallucinációjában visszaemlékszik édesapja (bányarobbanás során bekövetkezett) halálára, a másik pedig az ellenség élelmiszer készletének megsemmisítését jelzi. Mindössze kettő robbantás a Transformers 3-ban lévő 283-mal szemben. 
De nem csak a robbantások száma kevés, hanem a felhasznált számítógépes animációké is. Ez ugyan nem feltétlenül határoz meg egy filmet, ám fontos dolog: ahol nincs szükség számítógép generált elemekre ott nincsenek is, amitől a film valós hatású lesz más filmekkel szemben, amelyek szinte olyanok, mintha animációs filmet látnánk, nem valósat. A közönséget nem a CGI érdekli, hanem a történet köti le.
[Hmmm, érdekes dolog a Tranformers 3-hoz hasonlítani a filmet, na meg a robbantásokat - valóban meghatározó :O Ha a cikk szerzője ismerte volna a könyvet, talán nem vizsgálja ezt a szempontrendszert, vagy nem így fogalmaz. Ha jól rémlik, Gary Ross egyszer azt mondta, 1200 számítógépes vizuális effektet helyez(ett) el a filmben, ami viszont szerintem nem kevés.]

3. Nem olyan nagy költségvetésű a film
Az Éhezők Viadala elkészítése mindössze 78 millió dollárba került. Ez az átlaghoz képest sok, de Hollywoodban egyre elterjedtebb, hogy egyre többet költenek egy filmre, mégis azokból sok minden hiányzik erről a listáról. 
Egy film sikerét persze nem az határozza meg, mennyibe került, és elég pár héttel visszatekinteni, hogy lássuk, ott van pl. a John Carter című film, amelyet valami 200-600 millió dollár közötti összegből gyártották, és ennek a töredékét sem hozta vissza. 
A kis költségvetés azt jelenti, hogy a színészeknek és a gyártóknak nem kell aggódniuk a film sikere miatt, és ez volt a Lionsgate sikerének kulcsa. Tudták, hogy nagy lehetőség van a kezükben, ám fogalmuk sem volt mennyire nagy. 

2. A nők nem a férfiaktól függenek
Az egy dolog, hogy a feministák és a közönség egy része feszült emiatt, sokaknak azonban fel sem tűnik, hogy a legtöbb filmben a nőket a férfiak határozzák meg. A férfi, aki kiegészíti őket, egy férfi, akitől függenek. Manapság az a jellemző, hogy a női karaktereket, akár tetszik, akár nem, megmentik a jóképű férfiak, vagy azzal töltik az életüket, hogy jóképű férfiakra vadásznak.
Igaz, hogy az Éhezők Viadalában Katniss életét is rendszeresen férfiak mentik meg, de Katniss is ugyanolyan mértékben kiáll értük, és ellentétben más nemrégiben látott filmekkel, mint az Alkonyat, ezt nem szerelemből teszi, vagy nem azért, mert szüksége van egy férfira, hanem azért, mert ő ilyen. Kockázatos dolog olyan főszereplőt választani, aki nem akar férfit, ám épp Katniss ezzel kapcsolatos belső harca biztosítja az igazi történetet, ezáltal a szerelem ábrázolása sokkal életszerűbb lesz és jobban fog tetszeni a közönségnek.


1. Más, mint a többi
Amint már mondtuk, egy női főhős, aki valóban hősies, más, mint amit eddig megszoktunk, de ez a film sokban eltér a megszokottól, hiszen ez egy adaptáció, nem pedig egy feldolgozás.
Hollywood láthatóan ötlethiányban szenved, gyakran olyan sorozatokat próbálnak feléleszteni, amely korábban már látható volt, függetlenül attól, hogy akkor sikeres volt-e vagy sem. Ettől persze még kevésbé lesznek jövedelmezőek, a közönség pedig egyre bizalmatlanabb lesz ezekkel.
A közönség nem kíváncsi arra, ki milyen nehézségekkel küzd, és nem is azért ül be a moziba, hogy robbantásokkal és sztereotípiákkal próbálják megetetni. Ők mind ugyanazt akarják csak másképp, és az Éhezők Viadalának ez sikerül, hisz igen, itt egy történet, amelyben a főhős azáltal győzi le ellenfeleit és az útjába kerülő nehézségeket, hogy erős személyiség, mégis ez egy olyan történet, amelyben másképp mennek a dolgok. Ebben a filmben nincsenek lusta történetmesélő pillanatok, nincsenek előítéletek és szentimentális érzelgősség, az Éhezők Viadala emberi szívvel lüktet Hollywood cyborg mutánsa helyett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése