2012. március 30., péntek

Lenny Kravitz az Éhezők Viadaláról

A Moviephone interjújából fordítok - ezúttal sem mindent, csak a filmre vonatkozó részleteket:

Hogyan kínálta fel [Gary Ross] a szerepet?
Lényegében az történt, hogy felhívott, mondván "Láttalak a Precious-ben". Én a Bahama-szigeteken voltam, új lemezt készítettem, és az a helyzet, hogy nem tudtam, mi az az Éhezők Viadala. Úgyhogy mondtam is, hogy "Oké, hogy felajánlod nekem a szerepet ebben a filmben, de fogalmam sincs, miről beszélsz." Úgyhogy letöltöttem a könyvet, mert egyetlen könyvesbolt sincs ott, ahol élek - ez egy kis sziget, rajta egy 400 fős városkával - és elolvastam. A történet azonnal magával ragadott. Éjjel-nappal a stúdióban dolgoztam, úgyhogy nagyon korán lefeküdtem, mert reggelente a természettel együtt keltem, hiszen ez a sziget a semmi közepén van. Szóval nagyon fáradt voltam, de minden fejezet végén úgy voltam vele, hogy "A francba! Én ezt nem tudom letenni!" Úgyhogy másnap visszahívtam [Garyt] és mondtam neki, hogy "Ott leszek. Nagyon szeretnék részt venni a filmben!"

Mennyi beleszólásod volt Cinna megjelenésébe? Ő sokkal kevésbé kirívó, mint a Kapitólium más polgárai.
Ami szerintem klassz is, mert akkor az ember sejtené is, hogy ő divattervező. Amikor megjelentem a forgatáson az volt az első, amit megkérdeztem Garytől, hogy "Meddig akarsz elmenni [Cinna megjelenésével kapcsolatban]?" Úgyhogy leültünk és elbeszélgettünk erről, hogy nekem inkább Tom Ford és Yves Saint Laurent jut az eszembe ezzel kapcsolatban, hogy ők milyen nagyszerű zseniális divattervezők, akik gyönyörű, színpompás ruhákat terveznek, ám ők maguk inkább a klasszikusabb, egyszerűbb divat szerint öltözködnek. Ellentétben mondjuk John Galliano-val. Így egy jó kontraszt lett Elisabeth [Banks] karakterével és a többi kapitóliumi emberrel szemben. Wes Bentleynek ott volt a szakálla, Stanley Tucci meg mindenek felett! Cinna pedig olyan lazább típus. Szerintem jó döntés volt.


Nem voltál féltékeny Wes Bentley vagány szakállára?
De, féltékeny voltam. Mondjuk, mindenki az volt, ez ilyen. De számomra az, hogy egyszerűbben öltözködtem, olyan volt, mintha kiöltöztem volna. Úgy voltam vele, hogy "Hű, ez mennyire más".

A lángok, amelyeket Cinna tervez Katnissnek, nagyon jól mutatnak!
Az nagyszerű volt! Fogalmam sem volt, hogy fog kinézni. Ott voltunk a forgatáson, és meggyújtom azokat a cuccokat, amelyek nem is lángolnak aztán. Kérdeztem is, hogy "Hogy fogják erre megcsinálni a tüzet?". Mire Gary mondta, hogy "Emiatt ne aggódj. Meg fogjuk csinálni, és klassz lesz!". És szerintem tényleg jól megcsinálták.

A lányod, Zoe jó barátja lett Jennifer Lawrence-nek az X-Men: Elsők forgatása során. Ez is oka volt annak, hogy szerettél volna részt venni a filmben?
Nem tudtam, hogy ő is szerepel, amíg igent nem voltam rá. Szóval rábólintottam, aztán kérdeztem Garyt, hogy "Egyébként, ki szerepel még a filmben?" Akkor mondta, hogy Jennifer Lawrence lesz Katniss. Mire én: "Jennifer Lawrence? Hisz ő két hónapja bacont meg tojást sütött nálunk." Gary meg mondta, hogy "Valóban?", mire én azt válaszoltam, hogy "Igen, ő a lányom barátnője. Gyakran jár hozzánk, olyan, mintha családtag lenne." Gary pedig nagyon örült ennek, mert tudta, hogy fontos, hogy közel álljunk egymáshoz.


Cinna egyfajta forradalmár.
Igen. elmondhatjuk róla, hogy ott van a Kapitóliumban, teszi a dolgát, a rendszer része, de azt is tudjuk, hogy amikor a dolgok komolyra fordulnak, akkor is ott lesz. Megpróbál higgadt maradni, de nem tehet túl sokat, és nem élheti bele magát érzelmileg, hiszen minden évben látja, hogy jönnek ezek a gyerekek, akik meghalnak. Katniss egyszerűen magával ragadta. A 12. körzetből származik. Ahol elnyomás van, szegénység, gyengeség. Senki nem számít rá, hogy győzni fog, Cinna mégis meglát benne valamit. Úgyhogy megpróbál segíteni a lánynak felépíteni a megjelenését, és a lehető legjobb ruhákat tervezi számára, hogy megszeressék az emberek és támogatókat szerezhessen. Hiszen az emberek akkor szeretnek meg valakit, ha az lenyűgözi őket. "Ó, milyen fantasztikus ruhái vannak", "Nahát, milyen bátor!" És Cinna megpróbálja elmagyarázni a lánynak, hogy ez nem felszíneség. Hogy el kell érnie, hogy az emberek megkedveljék. Ne gondolja, hogy ez nem fontos.

Mit gondolsz, mi a könyv üzenete?
Sok mindenről szól a könyv. Igen, igaz, hogy a jövőben játszódik, de ha megnézzük ezeket a valóságshow-kat, az erőszakot, az elnyomásra törekvő kormányokat, látjuk, amint az emberek felkelnek és kezükbe veszik a sorsukat, és interneten közvetítik mindezt. 99% van 1% ellenében, az összes körzet a Kapitólium ellen, tényleg olyan, mintha most történne. Csak éppen még nincs olyan TV műsorunk, amiben emberek ölik egymást. Hál Istennek, ugye? És remélem, soha nem is jutunk el eddig. Már történt ilyen több ezer évvel ezelőtt, de mi köti le majd az érdeklődésünket, ha megnézzük az összes valóságshowt? Az embernek már elegendő a YouTube-ra kattintania, és végignézheti, amint kivégeznek valakit. Hány évvel vagyunk azelőtt, hogy ez szórakoztatási formává váljon? Remélem, soha nem fog megtörténni.

2 megjegyzés:

  1. Wow, milyen kulisszatitkok derülnek itt ki :D Nem gondoltam volna, hogy a lánya legjobb barátnője Jennifer.
    Wes szakállát meg imádom én is, a kapitóliumi divatőrületből egyedül csak ez fogott meg, kíváncsi vagyok, hogy ezzel sikerült e elindítani egy divatőrületet :D
    Nagyon remélem, hogy a Futótűzben Lenny sokkal többet fog szerepelni :)

    VálaszTörlés
  2. Én még csak most jöttem rá, hogy az X-menben Lenny lánya szerepelt, pedig már láttam a filmet nem is egyszer. (Amúgy még mindig nem hiszem el hogy Lenny 50 éves:D) A szakáll nekem is nagyon bejön, én is irigy lettem rá pedig lány vagyokxd A futótűzben sajálni fogom mikor meg fog halni:(:(

    VálaszTörlés