2012. február 18., szombat

Kulisszatitkok Tara Mackentől

Tara Mackenről eddig még itt nem volt anyag, pedig nem sokkal kevésbé mellékszereplő, mint mondjuk Seneca Crane, akiől meg azért már olvashattunk ezt-azt. Úgyhogy nagyon megörültem ennek a Tara Macken interjúnak, amely sok-sok kulisszák mögötti infóval lát el minket. [viszont nagyon nehéz volt fordítani]
Tara Macken egyébiránt a Negyedik körzet lány kiválasztottja, és mint ilyen, Hivatásos. Nem hagy olyan mély nyomot bennünk, mint 1. és 2. körzetbeli társai, akiket pedig név szerint is ismerünk. A könyvben az elején a Hivatásosak bandájának tagja: Glimmerrel, Marvellel, Catoval, Clove-val és Peetával szövetkezik, és Katniss vadászdarázs támadása során hal meg Glimmerrel együtt. (Csak mivel ott szerzi meg Katniss az íjat, a történet inkább rá fókuszál, csak egy sorban említi meg, hogy a másik - vagyis a 4. körzetből származó - lány is meghal.)

Tara Macken

Tara Mackennel a Cinemablend készített interjút, ebből hozok részleteket:

Mi volt előbb: a forgatókönyv vagy a könyv?
Semmit nem tudtam a könyvről, mielőtt elmentem volna a meghallgatásra, és csak azután olvastam el.

Amikor olvastad, akkor csak úgy elolvastad, vagy a karakteredre figyeltél inkább?
Szeretek nyitott szívvel olvasni, nem pedig úgy, hogy "nekem meg kell szereznem ezt a munkát", vagy "kell ez a karakter", egyszerűen csak élvezni akartam. Nagy rajongója vagyok a Harry Potternek is, szeretek olvasni, úgyhogy nagyon jó volt, hogy találtam egy újabb könyvet, aminek megszállottjává válhattam egy teljes hétvégére. 

Milyen érzés volt, amikor végül megkaptad a szerepet és rájöttél, minek leszel a részese?
Félelmetes. Én lettem volna a legboldogabb, ha játszhattam volna az Alkonyatban vagy a Harry Potterben. Nagy vágyam volt bármelyik karaktert eljátszani ezekben a filmekben. Úgyhogy nagyon jó volt, hogy elolvashattam ezt a könyvet, úgy hogy igazán élveztem, aztán pedig, hogy eljátszatom az egyik szerepet belőle, nagyon hihetetlen számomra.


Mi a helyzet a karaktereddel? Nem sokat tudunk meg a Negyedik körzetbeli lányról a könyvből, találtál ki neki saját háttértörténetet?
Igen, abszolút. Megpróbáltam a karakteremet az én helyzetemhez hasonlóan ábrázolni, amennyire csak lehetséges. Eredetileg a Fülöp-szigetekről származok és a tengerparton nőttem fel, úgyhogy, amikor megtudtam, hogy Negyedik körzetbeli lányt alakíthatom, úgy gondoltam, hogy ez egy tökéletes választás volt, hiszen a Negyedik körzetben a halászat a fő tevékenység. És aztán igen, a könyvben a karakterem az egyik nagyobb, erősebb körzetből származik, és szerintem igazán jól átgondolták, kit válasszanak ki az egyes körzetek Kiválasztottjainak. Azt gondoltam, pont hozzám illő, hogy egy erősebb körzetbeli lányt alakíthatok, különösképpen egy olyat, amely a halászat körzetében lakik. Szerintem ki tudtam hozni magamból a legtöbbet. Ráadásul a Kiválasztott partnerem, aki a könyv szerint [???] egy igazán alacsony kisfiú, az egyik legfiatalabb Kiválasztott, Amandla [Stenberg] mellett, úgyhogy jó, hogy ellentételezesként ott voltam én is. Mondjuk én sem vagyok a legmagasabb. Csak 162 cm vagyok, míg a Kiválasztott társam 147 cm. Azért ez esztétikailag segített kidolgozni a karakteremet.


Gary Ross adott valamiféle iránymutatást?
Határozottan sokat segített, amikor arról volt szó, hogy beleéljük magunkat, különösképp a Bőségszaru jelenetnél. Mindenkivel külön foglalkozott. Némelyik karakterek ott akartak lenni az Arénában, és élvezték a harcokat, különösképp a Hivatásosok. Gyerekkoruk óta erre a Viadalra készültek, úgyhogy számunkra az volt a fő feladat, hogy igazán elgondolkodjunk a karakterünkön, az ő motivációikon, hogy miért vannak ott, miért lettünk kiválasztva, miért akarunk, vagy nem akarunk ott lenni az elsők között. Gary elbeszélgetett velünk a karaktereinkről, úgyhogy megértettük, milyen érzéseket élnek át, tudván, hogy egyetlen pillanat alatt meghalhatnak. Tudják, hogy meghalhatnak, ha lelépnek a fémkörökről [a Viadal kezdetén] és felrobbannak. A félelemnek egy nagyon erős szintje járt át minket, amikor a csatajelenetekre került a sor, mivel összes társunk ott volt, ezek a fantasztikus színészek, akikkel jól éreztük magunkat, és ez nagyon klassz volt, ugyanakkor azt is tudtuk, hogy a karaktereink helyébe kell beleénünk magunkat, annak a személynek az életét kell élnünk, aki meg van rémülve, megpróbál életben maradni, és nem meghalni a következő öt másodpercben. 

Neked nagyon komoly kaszkadőr háttered van, hogyan jellemeznéd a karaktered ebből a szempontból? Sok mutatványt kell csinálnod, vagy inkább csöndesebb, meghittebb pillanatokat láthatunk a karakterreddel?
Nem hiszem, hogy erről sokat elmondhatok... Szerintem vannak meghittebb pillanatok a kiképzőközpontban, de az idő nagy részében a legtöbb Kiválasztott a Bőségszarunál felvett harcjelenetben lesz látható.


És mi a helyzet a megnyitó ünnepséggel? Kaptál külön ruhát?
Óó, igen, az nagyon jó buli volt. Amikor olvastam a könyvet, elképzeltem a ruhákat, amelyek nagy részletességgel jellemzik az egyes körzeteket, úgyhogy igazából egyfajta út vezet oda, hogy a végére mindenki egyedi lesz, és szép modern jelmezeket kaptunk, amelyek a körzeteinket jellemzik. Ez határozottan nagy élmény volt. Ott állni a szekereken, felvenni ezeket a fantasztikus jelmezeket, nagyon klassz volt. Körülbelül 700 statisztával dolgoztunk aznap, akik a közönséget játszották, úgyhogy igencsak nagy élmény volt látni ezt a 700 embert felöltözve ezekbe a színpompás jelmezekbe. 


Visszatérve Az Éhezők Viadalára, olvastad a könyvet, és mostanra le is forgattátok a filmet, van valami, ami szerinted le fogja nyűgözni a rajongókat?
Őszintén szólva én magam nagyon izgatott lettem az előzetest látván. Nem azért, mert én is benne voltam, hanem, tudod, amikor az ember ott van a forgatáson és napi 14-16 órát dolgozik, akkor a filmgyártás nagyon unalmas tud lenni, és nagyon sok az ismétlődés, újra meg újra fel kell venni az egyes jeleneteket, amely során az ember hajlamos elfelejteni, milyen izgalmas munkában vesz is részt. Néha az ember úgy érzi, ez csak egy munka. Az ember úgy van vele, hogy "oké, ezt a jelenetet meg tudom csinálni még egyszer", aztán 10 ismétlés van belőle. Amikor viszont megnéztem az előzetest [...] amikor végre láthattam, hogyan szerkesztette egybe Gary az elképzeléseit egy előzetes formájába, akkor kirázott a hideg. Azt gondoltam, "Hűűű, ez valami hatalmas lett". Szerintem mindenki le lesz nyűgözve attól, Gary hogyan rakta össze ezt az egészet, és hogyan keltette életre a könyvet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése