2012. február 5., vasárnap

Gondolatok - reakciók az új előzetessel kapcsolatban

Az Éhezők Viadala jelenséget több internetes magazin is nyomon követi, így többen megfogalmazták, mely jeleneteket érezték fontosan a csütörtökön megjelent előzetesből.

Katniss adja Primnek a Fecsegőposzátás kitűzőt
Itt egy kisebb változás figyelhető meg a könyvhöz képest, de azért ezt el tudjuk fogadni. A könyv szerint Madge az, aki átadja a fecsegőposzátás kitűzőt Katnissnek, közvetlenül azelőtt, hogy a lány elindulna a Kapitóliumba, hogy részt vegyen az Éhezők Viadalán, ám itt egy kicsit megkavarják a történetet. Itt Katniss adja a kitűzőt Primnek, hogy "minden rendben legyen". Sajnos ez aztán nem így történik - hiszen Primet sorsolják ki a Viadal résztvevőjének - úgyhogy valószínűleg egy később jelenetben Prim majd visszaadja ezt nővérének.

Snow elnök köszönti a lehetséges Kiválasztottakat
A Donald Sutherland által alakított Snow elnök nem lesz majd sokat a képernyőn Az Éhezők Viadalában, de mindenesetre videóüzenetben üdvözölheti a 12. körzet lehetséges Kiválasztottait az Aratási ünnepség alkalmával. Azt ugyan nem tudjuk biztosan, hogy ez a jelenet egyike-e annak a kettőnek, ami új lesz a könyvhöz képest (úgy tűnik, mintha valami teljesen új jelenetekről beszélt volna Gary Ross - az általam is lefordított, tegnapi interjúban), mindenesetre hátborzongató hallani, amint azt mondja: "Boldog Viadalt mindenkinek!"

"Mit mondtál a húgodnak, amikor önként jelentkeztél helyette az Aratáskor?"
Ezt a kérdést teszi fel Caesar Flickerman (Stanley Tucci) Katnissnek a Viadalt megelőző bemutatkozó interjú során, ami egy új jelenet az eddig látottakhoz képest. "Azt mondtam neki, hogy megpróbálom megnyerni a kedvéért." - válaszolja Katniss. "Akkor az úgy is lesz!" - mondja erre Caesar. Mi pedig örülünk, hogy látjuk, amint Tucci ilyen remekül ábrázolja a Flickermanból áradó túlzott érzelmességet. 

Katniss végignézi Peeta interjúját
Ahogy Katniss interjújából látunk egy részletet az előzetesben, úgy Peetáéból is. A lány figyelemmel követi, amint Peeta elvarázsolja Caesar Flickermant piros-fekete öltönyében, ami kiválóan kiegészíti Katniss "a lány, aki lángra lobbant" ruháját. Katniss tekintete egyértelműen tükrözi, hogy a lány azt próbálja épp kitalálni, hogy Peeta a barátja vagy az ellensége lesz-e az Éhezők Viadalán.

Cinna odaadja Katnissnek a kitűzőt
Ez a befejezés ugyan nem olyan jó, mint az előző előzetes visszaszámlálása a 74. Éhezők Viadalának kezdetéig, de azért megközelíti azt. Közvetlenül azelőtt, hogy elkezdődne a Viadal, Cinna feltűzi Katniss fecsegőposzátás kitűzőjét a lány ingének hajtókájára, majd lepisszegi a lányt, hogy ne szóljon egy szót se, nehogy valaki észrevegye. A kitűző végül szimbólummá válik, amely a trilógia további köteteiben Katniss-re utal. Ilyen egy jó stílustanácsadó.

Az ismétlések elkerülése végett a többi anyagból csak válogatás szintjén néhány gondolat még:

Újabb látképek a Kapitóliumból
Hogyan lehet ilyen hátborzongatóan szép látvány a Kapitólium? Persze az ott élő emberek felszínesek és vérszomjasak, de a táj az csodaszép. És nem állhatjuk meg, hogy akkor is megfogalmazzuk, mennyire csinos lett Lawrence kisasszony tetőtől talpig kipolírozva és jövőbeli rohákban, ha ettől kicsit mi magunk is sekélyessé válunk. 

Az aranyajkú Caesar Flickerman bemutatkozik
Végre még több Éhezők Viadala szereplőt ismerhettünk meg közelebbről. Ezúttal hosszabban láthattuk és hallhattuk Stanley Tuccit, a Viadal hivatalos, mindenkivel barátságos interjúztatóját, Caesar Flickermant alakítja. Flickerman feladata, hogy elérje, hogy a Kiválasztottak megnyíljanak, és megmutathassák magukat a Kapitólium közönsége előtt.

Katniss a sárga ruhában
Akik olvasták a könyvet, azok tudják, hogy ez egy nagyon fontos kép. Katniss a sárga ruhában. Csak egy nagyon rövid pillanatra látjuk, de azt jól kimerevítik. Anélkül, hogy spoilerekbe mennénk, eláruljuk, hogy ebben a sárga ruhában látszik Katniss a legártatlanabbnak. Cinna azért tervezte, hogy megmutathassa, a "lánynak, aki lángra lobbant" a lágyabb oldalát is, és hogy a szín arra utal, hogy ezek a lángok egy gyertya lángjai is lehetnek. [Vagyis a Záróshow alkalmából tervezett ruháról van szó]
Forrás: MTV

5 megjegyzés:

  1. Nagy unalmamban értékelem mindegyik képet:D
    1. Szerintem nem olyan nagy gond, hogy ezen a kitűzős dolgon változtattak. Az, hogy Primtől kapja vissza szerintem még inkább "érzelmesebb". Bár azért hiányolom a Madge-t. Kíváncsi vagyok a második részben akkor hogy fogják megoldani, hogy K. látja majd a tévében a lázadásokat. (mert ugyebár Madge-ék házában fogja látni.)
    2. Előfordulhat, hogy ez is azon jelenetek közé tartozik, amelyet említett Gary Ross, hogy plusz Snow elnökös rész. Mindenesetre érdekes. Azért mikor mondja az előzetesben, hogy "Happy Hunger Games!", az ütős:D
    3. (Itt összevonom a 3 interjús képet) Egyszerűen imádom Stanley-t mint Caesar. Szerintem tökéletes a szerepére és az előzetes alapján teljes mértékben meggyőzött. Katniss ruhája bár nem olyan mint a könyvben, azért tetszik. Nagyon szép benne. Az arca tényleg árulkodó jól megoldotta Jennifer. Meg arra a Peeta interjúra is kíváncsi vagyok főleg mikor kijelenti, hogy szerelmes Katnissbe (hm..:P)
    4. A Lenny Kravitz-es videóinterjú után ő is teljesen meggyőzött, hogy jó Cinna szerepére. Szinte őt láttam magam előtt, nem is Lennyt:D De azért mégsem színész, szóval kíváncsi vagyok hogyan fog alakítani.
    5. A Kapitólium nekem egy kicsit furi, de mégis tetszetős. Valójában én a Kapitóliumot annyira nem képzeltem el, mikor olvastam. Egy sima nagyváros képe lebegett előttem:D De nagyon jól megoldották, kicsit jövőbeli, kicsit a mi korunkbeli.
    6. A sárga ruha nekem furi és msot nem jó értelemben. Mást képzeltem el, bár azért annyira még nem tudtam megfigyelni. A haja viszont tökre tetszik Katnissnek. Olyan egyszerű, de jó. Kíváncsi vagyok, hogy ez a nézés és lassú felállás mikor lesz. (Lehet épp Haymitchet pillantotta meg?)

    Nos ennyi a véleményem:D

    VálaszTörlés
  2. Húú, én mikor elsőnek néztem meg az előzetest fel se fogtam, h ez a sárga ruha, az a sárga ruha, de egyből az jutott eszembe, h "hú, de ártatlannak nézz ki" szóval bejött,amit szeretnének :D Bár gyanítom, inkább Jennifer leengedett haja tehet róla, nem a ruha.

    Az interjús részekhez: Nagyon szeretem Stanley Tucci-t, van egy olyan érzésem, hogy újfent meg fog győzni róla, hogy fantasztikus színész. Érzem, h imádni fogom az interjús jeleneteket. :))

    VálaszTörlés
  3. Nekem a Kapitóliummal az a gondom, hogy kívülről futurisztikus, belülről viszont nagyon eklektikus abban az értelemben, hogy vannak nagyon futurisztikus elemei és nagyon régimódiak is (lásd a korábbi Empire Online, vagy hol voltak kajálós jelenetek a kiszivárgott képeken kívül). És félek, nekem ez a kettő üti egymást. Valami vagy legyen 22. századi vagy 18. századi, de a kettőt nehéz ízlésesen ötvözni, és én ezzel kapcsolatban érzem azt, hogy nem is sikerült...

    A sárga ruhás képen nekem Katniss nem emlékeztet önmagára, úgyhogy egyelőre nem is vagyok hajlandó foglalkozni vele. Először, mikor kiszivárgott, és mondták, hogy ez a bizonyíték, hogy lesz február elején előzetes (és lám, bejött!), akkor azt hittem, nem is a filmből való. Nemtetszős :S

    Stanley Tucci engem nem érint meg annyira, mint sokakat, valszeg, mert nem ismerem, de meglátjuk, milyen lesz... Lenny Kravitz-ben viszont nem kételkedek. Jó lesz. Nem tudom, miért sugárzik belőle, hogy alkalmas a szerepre, de így van.

    VálaszTörlés
  4. Hmm... a sárga ruha.. hát had mondjak én is valamit :)

    Eddig, míg el nem olvastam í cikked, Ancsi, eszembe sem jutott volna, hogy az a ruha, az a ruha. És igazából még mindig kételkedek... Valami sokkal finomabbra, elegánsabbra számítottam. És igen, Jenn haja valóban nagyon szelíd, a "máskor"-hoz képest, és valóban sokkal törékenyebbnek tűnik, de szerintem azt a ruhát elsiették. Vagy nem tudom, mi történt, de nekem nehezemre esik elfogadni.
    Bocsi, hogy így leszóltam, de attól még nem tetszik :/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Cecile!
      Könyv, 283. oldal:
      "Megérkezik Cinna, karján egy első ránézésre igénytelennek tűnő, sárga ruha lóg."

      Amúgy egyetértünk, nekem a kibontott haj nem tetszős.

      Törlés