2012. február 1., szerda

Gary Ross videóinterjú

Nos, itt az elmúlt napokban beharangotott Gary Ross interjú. Megpróbáltam hallás után lényegileg lefordítani, de nem állítom, hogy pontosan sikerült. Azért szerintem van benne érdekesség és újdonság :)


G.R: A történet soha nem veszít az aktualitásából. Ezen gondolkodtam, amikor olvastam a könyvet. Nagyon gyorsan követték egymást a lapok, annyira elbűvölt, lenyűgözött, megdöbbentett, megérintett érzelmileg. Szívemen viseltem ennek a lánynak a sorsát. Annyira beleéltem magam Katniss helyébe, annyira valóságos volt számomra. Nagyon kevés olyan történet van, ami ennyire magával ragadott már, úgyhogy azt gondoltam csinálni kellene belőle egy filmet. Olyan sürgető, lenyűgöző, könyörtelen elbeszélése egy olyasvalakinek, akit ilyen nyomasztó körülmények közé taszítanak, amely irányítja őt, megváltoztatja, megerősíti; amelyeknek ellenszegül, és amelyek felett végül diadalmaskodik. 
Egy egy csodálatos kerek történet, és öröm látni, ahogy a karakterei ritka sokrétű fejlődésen mennek keresztül. Ilyenbe nem ütközik túl gyakran az ember.

Fandango: Jennifer Lawrence pedig olyan hihetetlenül tehetséges. Melyik volt az a pillanat, amikor meglátván őt, azt gondolta, igen, ez a lány egy tökéletes túlélő.
G. R. Ez a ráadás volt. Először a Hallgatás törvényében láttam. Olyan érzés volt, hogy amikor megláttam, azt gondoltam, 'Vicceltek velem?' Aztán megláttam egy másik filmben és azt mondtam, ez a lány igazn különleges. Aztán megismerkedtem vele, és amikor volt egy megbeszélésünk azokkal az emberekkel, akikkel együtt dolgoztam, mondtam nekik, hogy 'Ez a lány engem lenyűgöz, miért nem választtottuk még ki őt?'  

Ezek a karakterek a körülmények hatására megmutatják mélységeiket, és hatalmas fejlődésen mennek keresztül.
De hiszen gyerekekről van szó.
Jogos. Ez igaz. Tagadhatatlan. Katniss egy nagyon lenyűgöző hős. A függetlensége, a túlélés iránti vágya, az, hogy nem bízik meg senkiben, olyan, mint egy üldözött vad. Az útja során, amelyet megtesz, szükség van erre fiúra, aki gáláns vele, nyílt szívű, aki egy megváltó karakter, aki ennyire elkötelezett a lány iránt, akiben a végére Katniss is kénytelen tökéletesen megbízni. Szóval Katniss fejlődése egy olyan ívet ír le, amely során megtanul megbízni valakiben, és megtanulja, hogy a bizalom egy ösztön. A történet elején még csak ő egyedül szeretne életben maradni, a végére pedig ő lesz az, aki képes lenne meghalni a másikért. Ez egy gyönyörű ív, amelyet egy karakter leírhat. 


Mindig vannak változások a filmváltozatban a könyvhoz képest. De ez nem rossz, ez újabb lehetőségeket biztosít. Míg a könyv kizárólag Katniss látószögéből íródott, de a film során van lehetőségem kilépni ebből. A könyv során Suzanne-nak megvolt az a lehetősége, hogy megfogalmazza, mit gondol Katniss arról, hogy a Játékmesterek hogyan manipulálják az eseményeket. Én nem tudom megmutatni, mit gondol Katniss, de azt igen, hogy mit csinálnak a Játékmesterek. De ez csak egy különbség a filmgyártás és az könyvírás eszközei között. 

A forgatókönyvírás folyamata előtt személyesen beszéltem Suzanne Collins-szal, majd megírtam egy vázlatot. Elmondtam neki, hogy mit érzek, mi ennek az egésznek a lényege. Egy fantasztikus beszélgetést folytattunk le. Aztán megírtam a vázlatot, elküldtem neki, ő pedig visszaküldött néhány gondolatot, és megint elkezdtünk beszélgetni róla. Tulajdonképpen nagyon meglepő volt számomra, hogy már azelőtt jókat beszélgettünk, hogy egyáltalán belegondoltam volna, mi is történik. Úgy éreztem, ez őrült jó, hogy ilyen jól együtt tudunk működni. Miért ne csinálhatnánk ezt hivatalosan? Úgyhogy meghívtam őt, hogy vegyen részt a folyamatban, úgyhogy felügyelte a forgatókönyvet. Nagyon jó élmény volt ez számomra, tökéletesen eltöltött idő. 

Állandóan azt halljuk, hogy három... négy... három... négy... Nos, hány film készül a könyvekből?
Az a helyzet, hogy magam sem vagyok biztos ebben.
Ön hányra írt alá?
Velem még csak a következőről tárgyaltak.
Annak elkezdődött már a forgatása?
Nem, még nem kezdődött el.
De a megjelenési dátuma megvan?
Igen, az meg.
Mekkora nyomás nehezedik önre a következő film forgatókönyvével kapcsolatosan?
Nem olyan sok, mert egyenlőre még az Éhezők Viadalával foglalkozok. Az egyelőre sürgetőbb feladat, mint a Futótűz, még 1200 vizuális effektet kell elhelyeznem, szóval még nem tekintek annyira előre. Előbb legyen kész ez.

Forrás 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése