2012. február 2., csütörtök

5 Éhezők Viadala jelenet, amelyet valószínűleg NEM fogunk majd látni

A NextMovie megfogalmazza azt, amibe nem biztos, hogy mindenki belegondol: Miszerint nagyon szép, hogy a rajongótábor hosszú tömött sorokban vonul a mozipénztárakhoz, ám teljesen esélytelen, hogy minden olyan jelenet bekerüljön a filmbe, amit olvasás közben elképzeltünk. Másrészt pedig a legkomolyabb könyvhűség-szándék esetén is várhatóak változtatások. A NextMovie ezért belenézett varázsgömbjébe, és megpróbálta kitalálni, melyik lesz az az öt jelenet, amelyet jóeséllyel nem látunk majd.

Madge az Aratáson
Nos, róla már biztos tudjuk, hogy nem fogjuk látni. Az Éhezők Viadala előzetesében ugyanis láthattuk, amint Prim adja át a dísztűt Katnissnek [hol-mikor?? valaki írja már meg hány perc:másodpercnél keressem és melyikben??]. Madge a környéken sincs. Egyébiránt színészt sem választottak ki, aki őt alakítja. Úgyhogy úgy készüljünk, hogy márciusbn nem fogjuk látni, amint Magde az Aratás előtt Gale-t stíröli, ezzel is idegesítve Katnisst.
*********
Személyes megjegyzés: Hiba, hogy nem jelenik meg Madge. Nem az első film miatt, hanem a második szempontjából. SPOILER (annak, aki nem olvasta a Futótűzt!!!) Hisz emlékezzünk: ez a kis dísztűs mellékzönge segíti hozzá Katnisst, hogy Madge-et a barátnőjének érezze, és így tölt el több időt náluk, és így látja meg azt a részletet a polgármester TV-jén a forradalomról, amit nem kellene... Márpedig annak a jelenetnek lesz jelentősge. Szerintem. SPOILER VÉGE

Peeta lezuhanyozza Haymitch-et
Haymitch mértéktelen alkoholfogyasztását enélkül a jelenet nélkül is érzékelni fogjuk. Ebben a jelenetben ugye, miután a vonaton leissza magát és elájul, Peeta segíti ágyba. A könyvben ennek amiatt van jelentősége, hogy Katniss következtetéseket von le Peeta szándékaival kapcsolatban, ami azonban hosszú monológokhoz vezet, amit szintén nem tudnak ábrázolni a filmben. És egyébként is: ki kíváncsi arra, hogy Haymitch hogyan hány?

Elnézés kérés az Avox lánytól
Itt arra a jelenetre gondolnak, amikor Katniss Játékmesterek előtti bemutatkozása után csalódottságában földhöz vágja a tányért, majd amikor megjelenik a korábban az ebédlőben szolgaként már látott Avox lány, akkor segít neki eltakarítani a romokat, és bocsánatot kér, amiért nem segített neki, amikor lehetősége lett volna rá [visszautalás arra, hogy látta őt korábban - véletlenül]. Ez egyébiránt egy nagyon szép, kedves jelenet, azonban itt pörgő események sorozatában vagyunk, amikor nagyon lelassítaná a cselekmény menetét, indokolatlan közjáték lenne. Szóval, ha a film ritmusát tekintjük, akkor jó eséllyel kimarad a jelenet.
***********
Személyes megjegyzés: az Avox lányra van szereplő, szóval az ebédlőbeli jelenetet láthatjuk még. Nem is baj, ennek a szálnak is van jelentősége a Futótűzben.

Az első kaja az Arénában
Akármennyire is szeretnénk látni, amint Katniss elkapja és megsüti első zsákmányt az Arénában, valószínűleg lemaradunk róla. Ezen a ponton amúgyis Katniss szomjúsága és a víz keresés lesz a fő téma. Azért kétségbeesésre semmi ok, van még elég tér és lehetőség, hogy láthassuk Katnisst vadászni a film során, úgyhogy ez nem egy tragikus veszteség.

A Barlangjelenetek egy része
Az első barlangjelenet a könyvben huszonvalahány oldal. Ha összehasonlítjuk azzal, hogy Ruta halála, és "temetése" alig van oldal, akkor ez nagyon hosszú. Ez a könyvben rendben volt, de a filmben valószínűleg meg fogják vágni egy kicsit. Különösképp, ha azt is hozzávesszük, hogy olykor kikapcsolunk Gale-hez [és amint Gary Ross elárulta, a Játékmesterekhez], akkor különösképp. A NextMovie előrejelzése szerint ki lesz vágva, amikor Peeta elmeséli az első iskolai napját.
**********
Személyes megjegyzés: Meg valszeg Katniss története Primről meg a kecskéről is kicsit lassítja ott a történetmenetet, de valami kis love story csak lesz, amelyben a sokszor emlegetett kémiát megszemlélhetjük. Ha vágnak is a barlangosdiból, attól nem félek, hogy keveset látunk majd belőle. 

5 megjegyzés:

  1. SPOILER-t tartalmazhat!
    Az Avox lányos részhez hozzászólva: A visszaemlékezés, amikor bemutatja hogy a légpárnás jött a lányért meg a srácért benne van az előzetesben, legalábbis nekem úgy tűnt, hogy az az a rész.Tehát az Avox lánynál szerintem benne lesz a bocsánatkérés és a visszaemlékezés. Lehet, hogy én következtetek rosszul, de lehet, hogy nem. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mondjuk, valóban beleférhet. De az is lehet, hogy akkor esik le neki, amikor meglátja a kajáldában. Vagy épp pont a kajáldás jelenet marad ki. Nem tudom. Mindenesetre az meg kell, mert ott tudjuk meg, hogy kik is az Avoxok...

      Törlés
  2. Én azt is el tudom képzelni, hogy, ha kronológikus sorrendben halad a film, akkor azt a jelenetet hozzákapcsolhatják akár valahogy az elejéhez, mikor Gale-lel vadászgat...
    Vagy az úgy nagyon bizarr lenne?

    VálaszTörlés
  3. Na ne már, pont az első iskolai nap marad ki!!! Az volt a kedvencem... :D
    Már nem azért, de szerintem Gale teljesen felesleges a filmben, mert a könyvben sem kapott -az első részben- nagy szerepet. Szóval minek a barlang jelenet helyett őt mutatni?! :/

    VálaszTörlés