2012. január 27., péntek

Elisabeth Banks interjú

Josh Hutchersonhoz hasonlóan, Elisabeth Banks is rivaldafényben van a napokban. Az ő főszereplésével játszódó Borotvaélen-t épp ma mutatják be odakinn, de február 2-től a magyar mozikban is látható!

Nos, íme 2-3 (gyakorlatilag találomra választott) interjú az elmúlt napokból! :)

Meg kell, hogy kérdezzelek Az Éhezők Viadaláról.
(Nevet) Effie Trinket-et alakítom, és március 23-án jelenik meg. Mit szeretnél tudni?

Mivel nem olvastam a könyvet, mesélnél nekem a karakterről és hogy miről szól ez az egész?
Nos, az Éhezők Viadala egy jövőbeli Amerikában játszódik, egy diktatórikus társadalomban. A mindenkori Éhezők Viadalát közvetíti a televízió. Alapvetően olyan, mintha a Survivor és a Battle Royale keveréke lenne. Lényegében élet-halál harcot vívnak egymással ezek a gyerekek. És én játszom az őket képviselő médiást. (nevet)

Akkor ezúttal nem arra próbálod rávenni őket, hogy visszajöjjenek az ablakpárkányról, hanem épp te vagy az, aki kitaszigálja őket oda [rafkós utalás a Pengeélen-re, Banks másik, hamarosan bemutatásra kerülő filmjére].
Nos, nekik nincs választási lehetőségük, részt kell venniük a Viadalon. Én megpróbálom ezt a játékot a lehető legjobbá tenni számukra. Megpróbálom az egésznek a legjobb arcát mutatni, amennyire ez lehetséges. Tudod, igazából ez „megtiszteltetés számukra, hogy részt vehetnek a Viadalon”, kötelességük. Ezt a jövőbeli Amerikát, Panemnek nevezik és kötelességük elmenni Panembe, és részt venni ebben a játékban. És nyilván ők nem akarnak ott lenni, mert meg fognak halni, én viszont megpróbálom elhitetni velük, hogy „Héé, ez nagyszerű lesz! Híresek lesztek!” Nagyon különös karakterem van, hiszen ő egyrészt a rendszer bábja, másrészről viszont nagyon szurkol ezeknek a gyerekeknek.

Láttam pár képet a filmből, és nagyon sajátos a megjelenésed azokon. Ilyen lesz a divat a jövőben?
Minden, amit a filmben csináltunk, nagyon határozottan a könyvön alapszik. Nagyon könyvhűek maradtunk. Úgyhogy a könyv szerzője, Suzanne Collins találta ki ezt az összes őrült, perverz dolgot, ő akarta, hogy mindenki így nézzen ki, mi pedig beletettük ezt a filmbe. Úgyhogy ne engem hibáztass.

Ja, nem panaszkodni akartam. Szerintem klassz.
Amennyire lehetett együttműködtünk… Mindenkinek, aki olvasta a könyvet, megvan a maga elképzelése, mindenki a maga módján értelmezi azokat. Úgyhogy a mi Effie-képünk valami olyasmi, ami hat különböző ember elképzeléséből alakult ki.


Igazán várom már, hogy láthassam. Folyton nézegetem a könyvet, és az jár a fejemben, hogy „El kellene már olvasnom, de olyan elfoglalt vagyok…”
Öt óra alatt kiolvasod majd az egészet. Képtelen leszel letenni.

Már azelőtt is rajongója voltál [a történetnek], hogy aláírtad volna a szerződést a filmre?
Igen, voltaképpen egy nagyon is büszke rajongó. Nagyon korán rátaláltam a könyvekre. Sokkal azelőtt elolvastam őket, hogy világsiker lett volna belőlük. Az egyik könyvkiadós barátom adta ide, úgyhogy már egy örökkévalóság óta ismerem.

Az Éhezők Viadalának filmadaptációja március 23-tól látható a mozikban, és a könyv rajongói nagyon várják már. Hogyan készültél fel Effie szerepére, aki a disztópikus Kapitólium egyik eszköze?
A nagyobb része a fizikai átalakulás volt. [A filmben] egy elnyomott társadalomban élünk. Én a kiváltságosok egyike vagyok, úgyhogy folyamatosan emlékeztetni akarok rá, hogy én is korlátozva vagyok mindabban, amit teszek. Minden egyes ruhám szűk és fűzős. Másrészt viszont, ami nagyon tetszett [a ruháimmal kapcsolatban], hogy az volt az egyik szempont [a megtervezésükkor], hogy valóban bemutassák [a 12. körzet hősnőjével,] Katniss-szel való szembenállását. 

Mégis hogyan?
Katniss szorosan kötődik a természethez: imádja az erdőt, és az önfenntartás során arra támaszkodik. Katniss nagy tiszteletben tartja a növényeket és az állatokat. Nagyon tetszett az az elképzelés, hogy Effie ezeket a dolgokat díszként használja – és még csak nem is törődik ezzel.

Az  Éhezők Viadala halálig tartó küzdelemről szól. Ha neked kellene Effie munkáját csinálnod, vagyis te felügyelnéd a versenyzőket, melyik – jelen- vagy múltbéli színésztársadat választanád?
Véleményem szerint Mark Wahlberg rengeteg embert hátsón tudna billenteni, Josh Brolin viszont nagyon piszkos eszközökkel harcolna, mert ő nyerni akarna. Szóval Marknak szuper fizikai ereje lenne, Josh-t viszont a ravaszsága vinné előre.

Mi lenne, ha neked kellene 23 másik ember ellen harcolnod?
Én is elképesztően piszkos eszközökkel harcolnék, mivel nagyon kicsi vagyok. Rengeteget rejtőzködnék, sokszor elmenekülnék, vállalnék egy kevés kézitusát is és olyan ritkán teremtenék kapcsolatot másokkal, amennyire csak lehetséges.
Mit gondolsz, nyernél?
Szerintem nagyon sokáig eljutnék.  És minden bizonnyal okosan csinálnám. Nem kötnék szövetséget. Nem bíznék senkiben sem.

És még egy kis mélyfilózófia az Effie-külsővel kapcsolatban :)

Leborotváltad a szemöldöködet a szerep kedvéért?
Nem borotváltam le, hanem kiszőkítettem. Mondjuk majdnem rosszabb, mintha leborotváltam volna. Ha leborotváltam volna őket, akkor valószínűleg festhetnék valamit a helyükre. Ha azonban az ember kiszőkíti, akkor ilyen világító-fehér szemöldöke lesz. A szó szoros értelmében olyan, mintha (felemel egy hófehér kávéscsészét) ez a szín lenne az ember arcán. Nagyon idegesítő, mert olyan, mintha albino lenne az ember, de csak itt.

Meddig volt olyan?
Három hónapig. Be lehet festeni, de nem igazán hatásos.

Volt szereped a külsőd megformálásában?
Közös elképzelés eredménye lett.... Nekem nagyon fehér bőröm van. Az eredmény pedig olyan lett, mintha Marie Antoinette egy kabuki színházba keveredett volna. A rendező Joel Grayre hivatkozott, a Kabaréból, arra a repedezett fehér, túlságosan is kisminkelt arcra. Úgyhogy azzal kezdtük, az ő képét néztük meg először.  Aztán áttértünk a hajra? Göndör legyen, vagy felálljon? Aztán az egész Marie Antoinette haj belekerült. Dekadenciát akartunk ábrázolni, őrületet, hisz Effie egy nagyon teátrális figura. Állandóan ezt ismételgettem: Teátrális, teátrális. És futurisztikus, de felismerhető. Nem csináltunk Ötödik elemet [belőle]. 

1 megjegyzés:

  1. nagyon jó cikk :) szeretem mikor új dolgokat tudhatunk meg magáról a színészről és hogy hogyan is valósította meg a szerepét. Effie-re nagyon kíváncsi leszek, mondjuk az első részben nem volt a kedvenceim között, de később már megszerettem :)

    VálaszTörlés