2011. december 10., szombat

Az Éhezők Viadalának 10+1 legfontosabb pillanata 2011-ben

Bár a Lionsgate már 2009-ben lecsapott az Éhezők Viadala gyártásai jogaira, ám a szikra csak idén gyúlt lángra és terjedtek futótűzként az egyre gyakrabban napvilágra látó friss hírek a filmmel kapcsolatban. Az év során fokozatosan derült ki, kik fogják alakítani a főszereplőket, a 24 kiválasztottat, kaptunk egy ízelítőt, majd pedig egy teljes előzetest is a filmhez. Az MTV összeszedte a sorozattal kapcsolatos 10 legmeghatározóbb idei hírt, megjelenést, bejelentést! Az eseményeket időrendi sorrendben olvashatjátok, így legalább vissza tudjuk nézni, ha valamiről lemaradtunk :) Jövőre már nem fogunk. Ígérem!

A megjelenési dátum bejelentése
Az év hatalmas durranással kezdődött, amikor január végén a Lionsgate bejelentette, hogy Az Éhezők Viadala 2012. március 23-án jelenik meg a mozikban. A Lionsgate egyébiránt azért ezt az időpontot vette célkeresztbe, mert abban reménykedik, hogy a tavaszi szünetben, és Húsvét-hétvégéjén sokan betérnek majd a családbarát mozira [ahaaan, amiben 22 fiatal egy diktatórikus erő hatására meghal, az családbarát. Érdekes felfogás...] és ebből majd komolyabb tőkét tud kovácsolni.

Katniss szerepében Jennifer Lawrence
A bejelentés után komolyabbra fordultak a dolgok, hiszen látszólag minden fiatal színésznő azért versengett Hollywoodban, hogy eljátszhassa a 12. körzet női kiválasztottjának a szerepét. Itt egy komolyabb válogatás (képekkel), hogy kik voltak esélyesek a szerepre, és csak azért nem sorolnék neveket, mert kevésbé híres színésznőkről van szó, nekem legalábbis csak Chloe Moritz és Jodelle Ferland neve ismerős... 
Végül aztán március közepén a Lionsgate felfedte, hogy Jennifer Lawrence-t láthatjuk Katniss szerepében. Kíváncsian várjuk, nekünk is ő lesz-e Katniss...

De ki játssza Peetát és Gale-t?
A fentihez hasonló érdeklődés övezte Katniss szerelmeinek/főszereplőtársainak, Peetának, a 12. körzet fiú kiválasztottjának és Gale Hawthorne-nak, Katniss jóbarátjának kiválasztását is. Róluk is készült egy hosszabb lista, amelynek érdekessége, hogy a Catot alakító Alexander Ludwig neve is felvetődött Peeta-ként, illetve, hogy Liam Hemsworth úgy kapta meg Gale szerepét, hogy az ő neve is felmerült korábban Peetaként. Végül aztán Josh Hutcherson nyerte el a jogot, hogy Peeta bőrébe bújhasson a filmekben.

Első Katniss kép
A rajongóknak nem kellett sokat várniuk, hogy láthassanak valami képet Katnissről, ugyanis Jennifer már május közepén, a fogatás előtt az Entertainment Weekly címlapján pózolt büszkén a későbbi egyenruhában, amelyben a Viadalon lesz majd látható a filmben. A kép rengeteg kritikust meggyőzött azok közül, akik azért bírálták Jennifert, mert túl szőke, túl magas, túl csinos vagy túlságosan bármilyen a szerephez képest. [No, igen, a photoshop csodákra képes, de tagadhatatlan, hogy ez a kép tényleg jó]:


Egy rocker játssza Cinnát
A tavasz folyamán folyamatosan záporoztak a friss bejelentések, ám egyik sem nyerte el a rajongók tetszését annyira, mint amikor azt bejelentették, hogy Katniss stílustanácsadójának szerepét Lenny Kravitz játszhatja el.  Ha azonban belegondolunk, valóban logikus a választás, hiszen a zenész kedveli a divatot: "Szeretem a ruhákat és szeretek játszani velük. Az ember néha kibújik a bőréből." - mondta az MTV Newsnak.

A Fecsegőposzáta lángra kap
A promóció egy nagyon remek lépéseként a Lionsgate kiadta az Éhezők Viadalának első hivatalos poszterét július közepén, amely a szó szoros értelmében lángolt. A poszteren Katniss híres kitűzője található, amelyen a fecsegőposzáta lángokban áll. [Az oldal indulásakor az ezzel egybeépített visszaszámláló volt a fejlécben, ám a hangja elég zavaró volt, ezért eldugtam a megfelelő aloldalra. Aki nem tudja, miről van szó, ide kattintson]. A szemet gyönyörködtető mozgó poszter újabb beszélgetnivalót adott a rajongóknak, hiszen ez sokkal több volt, mint amire elsőre számítottak.


Meglestük Az Éhezők Viadala két jópasiját
A Katniss nyomában járó srácok története szintén az EW lapjain landolt, amelyben Josh Hutcherson megragadta a lehetőséget, hogy lecsendeítse az aggódó tömegeket: "Nem igaz, hogy Jennifer két fejjel magasabb nálam - mondta Josh a magazinnak - Ha egyáltalán magasabb is, alig 1-2 centiről van szó."
[Az az interjút én is lefordítottam, terjedelme okán két részletben olvashattátok. Aki lemaradt róla, itt találja az 1. részt, majd a 2. részt is.] Ezek a képek kapcsolódtak hozzájuk:


2013 novemberében kezd majd terjedni a Futótűz
Még egyetlen képkockát sem láthattunk az első részből sem [mozgóképet legalábbis valóban nem], a Lionsgate azonban már bejelentette, hogy a következő rész, a Futótűz filmváltozatát 2013. november 22-étől vetítik a mozik. Mivel 2012. novemberében az Alkonyat elérkezik a végéhez, a hálaadás ünnepe környéki zsúfolt hétvégéken az Éhezők Viadala veheti majd át a helyét a mozikban.

Fincsi kóstoló
Mindeddig a magazin címlapok és a jelenetfotók állóképei elégedetté tették a rajongók tömegét, ám az MTV-nek lehetősége volt arra, hogy a Video Music Awards végén levetítse az film első mozgóképeit. Ekkor egy kábé 30 másodperces részletet láthattunk, amelyben Katnisst követhettük nyomon, amikor az Arénában menekül a mögötte lángba boruló erdőben a tűz elől, miközben Gale hangját idézi fel magában. Nos, az ízelítő kétségkívül rövid volt, ám tetszetős.
Aki nosztalgiázni akar, most is megteheti :)


Az első hosszú előzetes
Kemény három hónapot kellett várnunk ezután, hogy valódi bepillantást nyerhessünk az Arénába. De mennyire megérte! A könyv képei az Aratás napjának első pillanataitól a Viadal kezdetéig elevenedtek meg előttünk, és a klip az év egyik legjobb előzetese lett, amely reményt ad arra, hogy ugyanilyen fantasztikus élményben lesz majd részünk szélesvásznon is.


Forrás

A Kiválasztott a könyvesboltokban
Mivel a cikk külföldi anyag, hozzátenném, hogy mivel itthon még nem volt a teljes sorozat a kezünkben, ezért minket felvillanyozott a Kiválasztott közelgő megjelenése is. November 18-a környékén végre mi is kezünkbe vehettük és elolvashattuk a trilógia zárókötetét is :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése