2011. szeptember 8., csütörtök

Mit keresett Steven Soderbergh rendező Az éhezők viadalának forgatásán?

Steven Soderbergh ennek okát legutóbbi filmjének (Fertőzés - amely nálunk is látható október 13-tól) promókörútja során árulta el:

"Amikor megjelentem Észak-Karolinában, az egyik stábtag kiírta Twitterre, hogy "Itt van Steven Soderbergh". Abban a pillanatban valami őrületes kétségbeesés söpört végig [a rajongói körökön]. Miért van ott? Mi folyik a háttérben? Gond van a filmmel? A kettes számú stáb felvételeit rendezi? És még sok hasonló őrült spekuláció. Az emberek egyszerűen nagyon felpörögtek.



Pedig a történet egyszerű. Még áprilisban Gary [Ross, a rendező] - aki amúgy nagyon közeli jóbarátom, akivel az elmúlt 15 évben többször is segítettünk már egymáson - amikor megkapta az engedélyeket, felhívott és megkérdezte, hogy "Helló, augusztus első hetében lenne itt két nap meló a kettes számú stábbal. Van rá mód, hogy legyere és besegítsél nekem? Mert inkább dolgoznék veled, mint egy olyasvalakivel, akit nem ismerek." Én pedig mondtam, hogy "Nos, majd meglátjuk". Nemrég fejeztük be a Fertőzést és épp a Magic Mike-ot készítjük elő, és igen, jó buli lenne. 

Most pedig itt voltam és megcsináltam. Természetesen az elgondolás az, és ez a legjobb az egészben, hogy nekem csak annyi a dolgom, hogy megcsináljam még egyszer azt, amit Gary és Tom Stern [operatőr] csináltak. Hogy a lehető legpontosabban utánozzam az általuk létrehozottakat. És ez az, amire én törekedtem. És ha jól végeztem a dolgom - és remélem, jól végeztem - akkor észre sem fogjátok venni, mi az, amit én csináltam. És ez a lényeg. Ezért kért meg [Gary], hogy lejöjjek, mert tudta, hogy mindent megteszek majd azért, hogy az én munkám illeszkedjen az övékhez.

Tudjátok, ő megmutatta nekem azokat dolgokat, amelyek annak a résznek a forgatása környékén történnek, amit én is forgattam, és hosszan beszélgettünk róla. Én pedig úgy voltam vele, hogy rendben van, hogy látom, mit csinálnak a srácok. Tudom, milyen eszközeim vannak. Tudom, mik a szabályok. És ez persze valamennyire jó buli. Viszont sokkal idegtépőbb volt, mintha az egészet magam forgattam volna. Mivel állandóan az járt a fejemben, hogy 'Remélem, ez tetszeni fog [Garynek]!' De remélem, hogy tényleg így lesz.

És hogy Soderbergh annyira izgatottnak érzi-e magát, amennyire máskor nem szokta?

Igen! Először is, teljesen elfeledkeztem róla, hogy ez egy film. És ez újdonság volt. És igen, tényleg állandóan ahhoz a helyzethez értem vissza, hogy örömet akartam szerezni másnak - ahelyett, hogy magamnak szereztem volna örömöt. Tudjátok, jó munkát akartam végezni... Elvégre is, Gary a barátom."

Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése