2011. szeptember 21., szerda

23 - Szűkülő kör

Katnis és Peeta nagyon éhesek, ezért legszívesebben nekiesnének az ennivalónak, ám Peeta észnél van, és azt javasolja, egyelőre keveset egyenek csak, és ha nem lesznek rosszul a hirtelen sok zsíros kajától, akkor később egyenek még. Hogy elüssék addig az időt, beszélgetnek. Katniss arról kérdezi Peetát, hogy akkor korábban egyetlen lányra sem figyelt-e fel, illetve arra utal, hogy a fiú szülei nem fognak örülni, hogy Peetának egy Peremben élő lány tetszik.

Peeta erre felveti, hogy ha innen kijutnak élve, akkor úgysem a Peremben fognak lakni, hanem A Győztesek Falujában. Minden körzetben van egy falu, néhány házzal a Viadal győztesei számára, ám a Tizenkettedik Körzetben Haymitch él ott egyedül. Katniss és Peeta eljátszik a gondolattal, milyen lenne, ha Haymitch a szomszédjuk és a haverjuk lenne. Aztán azon vitatkoznak, vajon a férfi melyiküket utálja jobban. Viccelődnek egy kicsit Haymitch kárára, akit mostanra ország-világ ismer, ha máshonnan nem is, hát az Aratásnapi beégése óta, miután lebucskázott a színpadról. 
Aztán Katnissnek az is eszébe jut, hogy nem biztos, hogy folytatni kellene a viccelődést, amikor életük nagyban függ a férfitól, és hogy mikor kaphatnak támogatói ajándékokat. És végigveszi az eseteket, amikor ajándékot kapott, akkor azzal a férfi mintha mindig üzent volna.

Aztán Katniss hirtelen megmerevedik, és rájön valamire: hogy soha nem gondolkodtak még el azon, hogyan nyerhetett meg Haymitch egy Viadalt. Aztán abban maradnak, hogy valószínűleg túljárt a többiek eszén, és azért vállalta, hogy nem iszik, és igazán segít nekik a Viadal alatt, mert remélte, hogy ők is túl járnak majd az ellenfeleik eszén. Ami azt illeti, ezzel jól haladnak. Aztán Katniss abba is belegondol, hogy a férfi talán azért iszik, mert nem bírta elviselni, hogy évről évre végignézze, hogyan halnak meg mentoráltjai. És a lány arra is rájön, hogyha túlélik a Viadalt, akkor sem menekülhet az emlékektől, hiszen akkor ő is mentor lesz. A lány kiválasztottak mentora. 

Közben leszáll az éj, és amikor kinn lejátsszák a Himnuszt, a fiatalok abban a tudatban vannak, hogy aznap nem történt semmi. Ám váratlanul Tresh arcképe jelenik meg az égen, vagyis a fiú meghalt, csak a hatalmas vihar miatt nem hallották az ágyúdörgést. Katniss annyira megdöbben, hogy el sem akarja hinni, amikor pedig saját szemével látja ellenfele elmosódó arcképét, nagyon elszomorodik. 
"- Jól vagy? - kérdezi Peeta.
Közönyösen vállat vonok, aztán felhúzom, átkarolom, és szorosan a mellkasomhoz húzom a térdemet. Magamba kell temetnem az igazi fájdalmamat, mert senki sem hajlandó egy olyan játékosra fogadni, aki megsiratja az ellenfeleit. Ruta más lapra tartozik. Szövetségesek voltunk. És még gyerek volt. De azt senki sem értené meg, miért siratom Tresht, miért keserít el, hogy meggyilkolták. Gyilkosság! Hála az égnek, hogy nem mondom ki hangosan."

Már csak négyen maradtak:


Katniss és Peeta ellenfeleikről beszélgetnek, hogy vajon megsérült-e Cato, vagy nehéz lenne-e elfogni a Rókaképű lányt, és megegyeznek, hogy mivel Cato valószínűleg innentől kezdve rájuk vadászik, figyelnek, és nem bóbiskolnak el őrség közben. 
Először Peeta őrködik, Katniss pedig bebújuk a hálózsákba, és mielőtt elaludna, megsiratja Tresht. 
Peeta éjszaka közepén ennivalóval kelti, majd egy rövid beszélgetésből kiderül, hogy elképzelései ellenére, neki sem volt mindig friss kenyér enni, sokszor a száraz kenyeret ehette csak.

Az éjszaka közepén egyszer csak eláll az eső, de egyik pillanatról a másikra, ragyog a Telihold. Katniss azon mélázik, mikor jött el otthonról, és hogy talán egyszer tényleg hazatérhet. A Győztesek Falujában lakhat, ahol soha nem lesz egyedül, hiszen anyukájával és Primmel él majd, ám ha ők már nem lesznek (a közelében), akkor egyedül marad. Mert ő nem akar megházasodni, nem akar gyereket szülni erre a világra, és főképp nem akarja, hogy az ő gyerekének is részt kelljen esetleg vennie a Viadalon. De abban is reménykedik, hogy Peetával jó barátok maradnak. 

Másnap reggel Katniss és Peeta megeszik a maradék ragut, eközben kicsit felvidulnak és még viccelődni is kedvük támad - ezúttal Effie Trinket-en, amikor kézzel vagy szájjal törlik ki a tányért az utolsó falatért. Most, hogy elállt az eső, tudnak vadászni ugyanis. Katniss úgy érzi, az utóbbi napokban szerncséjük volt ezzel a barlanggal, olyan, mintha kikapcsolódhattak volna a Viadalból, most azonban újra folytatódik a harc.

Amikor elindulnak, a köves terepen Peeta nehezen lépked még nem teljesen meggyógyult lábával, ám a helyzet akkor sem javul, amikor könnyebben járható terepre érnek. Katniss ideges lesz, hiszen a zaj rájuk irányíthatja Cato figyelmét, de még a vadászzsákmányt is elriasztja. Megkéri Peetát, hogy vegye le a bakancsát, amitől a fiú nagyon idegenkedik. Katnissnek ismét eszébe jut Gale, hogy milyen nesztelenül tud közlekedni az erdőben. Kigondolja, hogy legszívesebben elküldené Peetát valami bogyókat gyűjteni, amit aztán - mintha olvasna a gondolataiban - a fiú maga ajánl fel. Ám Katniss nem nagyon örül, mert így, hogy nem tud még gyorsan mozogni, Peeta veszélynek van kitéve, és csak ő tudná megvédeni az íjával. 


Hogy biztonságban tudják egymást, egy két hangból álló dallammal jeleznek egymásnak időnként, és 20-30 méternél távolabb nem is távolodnak el egymástól, ám az állatok azonnal közelebb merészkednek. Katniss gyorsan lő is két nyulat, és egy mókust, amikor rájön, hogy Peeta nem jelzett egy ideje. A lány nagyon megijed, és kiáltására a fiú hamarosan előkerül, ám Katniss nagyon leteremti, és utólag jön rá, hogy már remegett a félelemtől.

Ebben a feszült légkörben látja meg Katniss, hogy fogyott a közös kajából: valaki lecsípett egy darabot a sajtból, ám Peeta módszeresen tagad. Hogy megpróbálja Katnisst kiengesztelni, meg akarja kínálni az egyik gyümölcsből, amit szedett. Katniss, amint meglátja a bogyót, apja hangját hallja, amikor régen elmondta neki, hogy ez az éjfürt, halálos gyümölcs. Ebben a pillanatban eldördül az ágyú, és a lány arra számít, hogy Peeta testét látja majd a földre rogyni, ám az azonnal megjelenő légpárnás a Rókaképű lány csonttá soványodott testét emeli a magasba...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése