2011. szeptember 12., hétfő

18 - 19 - A szabálymódosítás

Másnap Katniss iszonyú fáradtan, leverten ébred, és az egyetlen, amivel rá tudja venni magát, hogy valamit csináljon az, hogy elképzeli, húga milyen gondterhelten nézheti a TV előtt. Átnézi a készleteit, amelyek immáron Ruta és az Első Körzetbeli fiú hátizsákjának tartalmával gazdagodtak. Rájön, hogy nincs túl sok mindene, így lassan vadászni indul. Ruta harmadik tábortüzének közelében talál egy guvatrajt, leszed közülük hármat, majd megsüti a parázson anélkül, hogy azon idegeskedne, észrevehetik a füstöt. Gyanús számára, hogy Cato nem találta meg, vagy egyáltalán nem is keresi, felmerül benne, hogy a fiú talán fél tőle. Katniss nem tudja, Cato és társnője tisztában vannak-e vele, hogy ő robbantotta fel az élelmiszerraktárt és ölte meg a fiút az Első Körzetből.

Eszébe jut Peeta, hogy milyen szívesen elmesélné, hogyan díszítette fel Ruta holttestét, és egy pillanatra elképzeli, hogy a fiú nyer, ám most először kezd el hinni abban, hogy akár ő is megnyerheti a Viadalt. Hiszen hányszor túljárt már a Hivatásosak eszén.
Rádöbben, hogy a fiú az Első Körzetből az első áldozata, aztán eszébe jut Glimmer, és a lány a negyedik körzetből, akiket a vadászdarazsak csípkedtek agyon, ám az a két gyilkossága nem volt olyan tudatos, mint ez a legutóbbi. Viszont azon jár az agya, hogy annak a fiúnak is voltak barátai, várták őt is haza. Ruta halálának gondolata azonban mégis kiűzi ezeket. 

A nap eseménytelenül telik, este senki arcképét nem vetítik az égre, ám a játékosokat a show műsorvezetője Claudius Templetish köszönti, ami általában akkor szokott megtörténni, ha valami lakomával megpróbálják összeterelni a játékosokat. Ám most nem ez történik. Hanem bejelenti, hogy megváltoztak a Viadal szabályai:
"Az új szabály kimondja, hogy amennyiben az utolsó két életben maradt kiválasztott ugyanabból a körzetből érkezett, mindkettejüket győztesnek nyilvánítják."

A műsorvezető még egyszer elismétli a szabálymódosítást, Katniss pedig csak eztán ébred rá, hogy együtt is győzhetnek Peetával. Többé nem ellenségek!!
Hangosan kiabálva keresni kezdi Peetát. Rájön, hogy a fiú eddig is hibátlanul alakította az "elátkozott szerelmes" szerepét, és jó eséllyel ez lehet az oka a változtatásnak, illetve az, hogy " 'Románcunk' biztosan nagyon népszerű volt a nézők körében, és ha szomorú véget ért volna, veszélybe sodorja a Viadal sikerét."

Katniss végiggondolja, hogy ha úgy nézi, Peeta minden cselekedete arra irányult, hogy őt megvédje. Amikor intett a fejével, hogy a lány meneküljön el a Bőségszarutól vagy később, amikor megmentette az életét. Azt is végiggondolja, hogy rajtuk kívül a Második Körzet két játékosa van még életben, illetve Tresh, a fiú a Tizenegyedik, és a Rókaképű lány az Ötödik körzetből. 

Katniss végül alszik egyet és csak másnap reggel folytatja a keresést. Amikor megpróbál rájönni, hogy a fiú merre rejtőzhet, arra a következtetésre jut, hogy valahol vízközelben kell lennie, különben már rég szomjan halt volna. A tavon kívül, ahol a Hivatásosak rejtőznek, van még néhány kisebb tó, ahol könnyű célpont lenne, azon kívül pedig ott a patak, annak mentén kezd el keresni a lány. Az út mentén egyre nagyobb sziklák következnek, és Katniss már majdnem elbizonytalanodik, amikor meglát egy vérnyomot. Peeta nevét kezdi folytottan suttogni, mire a fiú megszólal.
"- Azért jöttél, hogy végezz velem, drágaságom?"

Miután megtalálja, Katniss rájön, hogy Peeta azért tudott életben maradni, mert hibátlanul álcázta magát. Ha becsukja a szemét, senkinek nem tűnik fel, hogy ott van a patakparton egy gödörben, sárral összekenve. Peeta az álcázás mestere. Elmondja Katnissnek, hogy Cato valóban megvágta a bal combját, a lány megitatja,  majd Peeta így szól:
"- Mondanom kell valamit. - Fölé hajolok, és az ép fülemet a szája felé fordítom. Csiklandoz, ahogyan suttog. - Ne felejtsd el, hogy őrülten egymásba vagyunk zúgva, szóval bármikor nyugodtan megcsókolhatsz, ha kedved van.
Hirtelen felkapom a fejemet, de aztán felnevetek. - Kösz, majd észben tartom. - Legalább a humorérzékét nem veszítette el."


Katniss aztán rájön, hogy nem lesz könnyű dolga, ha meg akarja menteni Peetát, a fiú ugyanis gyakorlatilag nem bír mozogni, ráadásul ruháit is vastag sárréteg borítja. Valahogy a lány kigörgeti Peetát a gödörből, a fiú üvölt, akkora fájdalmai vannak, ám a lány lemosa róla a sarat, és rájön, hogy Peeta felsőtestét égési sérülések és darázscsípések borítják. Ezekre legalább van ellenszere. 
Kimossa a fiú ruháit, majd rájön, hogy Peeta lázas, de szerencsére talál lázcsillapítót az Első Körzetbeli fiú elsősegélydobozában. 

Az igazi bajok akkor kezdődnek, amikor Katniss lehúzza Peeta nadrágját, és meglátja a combján az elfertőződött vágott sebet. Ő, aki sosem bírta az ilyesmit. Lemossa a sebet, amely a kosz alatt egyre csúnyább, gennyes. Próbálja a gennyet azokkal a levelekkel kiszívni a sebből, amelyeket Ruta adott a darázscsípésre, de ettől meg ő lesz rosszul. Közben próbálja rávenni Peetát, hogy egyen. Aztán ki kell mosnia Peeta alsógatyáját is, ettől aztán jól zavarba jön.
Miközben Peeta eszik, megbeszélik, hogy Katniss már két ajándékot is kapott a támogatóktól, míg Peeta egyet sem. A fiú azt állítja, Katniss Haymitch kedvence, ám a lány ebben kétkedik. 

Majd Katniss megpróbálja Peetát biztonságos helyre vinni. A fiú nemigen bír ráállni a lábára, alig néhány méter után rosszul lesz, tehát hosszú menetelésnek nincsen esélye. Szerencsére Katniss észrevesz egy kis, barlangszerű mélyedést, 20 méterrel a patak fölött, oda cibálja be a fiút. Belebújtatja a hálózsákjába, és amikor a fiú arról beszél, mi lenne, ha meghalna - hogy elhallgattassa - Katniss megcsókolja Peetát. Ahelyett, hogy valami bizsergést érezne, azzal van elfoglalva, milyen forró Peeta szája. Megpróbálja meggyőzni a fiút arról, nem fog meghalni.

Amikor kilép a barlang elé, egy kis ejtőernyővel támogatói ajándék érkezik. Noha a lány azt reméli, valamit küldenek Peeta lábára, ám "csak" egy tál húslevest kapnak.
"Haymitch üzenete teljesen egyértelmű. Egy csókért egy tál húsleves jár. Szinte hallom, amint morog: - El kell játszaod, hogy szerelmes vagy, drágaságom. A fiú haldoklik. Mutass valamit, amivel dolgozhatok!"
Mivel a lány soha nem volt szerelmes, nem lesz egyszerű dolga. Míg ezen morfondírozik, nagy örömmel megy be a barlangba, hogy megmutassa az elszunnyadni készülő fiúnak, mit is küldött neki a támogatójuk.

Folyt. köv. 

4 megjegyzés:

  1. Mikor ezeket a részeket olvasom, próbálom elképzelni milyen lesz majd a mozi vásznon is látni.
    Az egyik ilyen dolog, számomra a darázs csípések.
    Mert ha ugyanúgy jelenítik meg, ahogy a könyvben van, eléggé undi lesz:/:D
    sose bírtam az ilyen dolgokat :P
    Na meg az a vágás Peeta lábán:O
    :D

    VálaszTörlés
  2. Én meg pont emiatt próbálom NEM elképzelni :))
    És itt is próbáltam moderálni a történetleírást, ami eredetiben valóban elég naturalisztikus néha...

    Viszont a forgatási képek + trailer nagyon egybevág azzal, ahogy elképzeltem. Mondjuk jók a leírások a könyvben, tehát, lehet, nem az én képzelőerőm olyan veszett jó, de én bizakodó vagyok. :)

    VálaszTörlés
  3. Remélem jól megcsinálják!
    Bár szerintem pont ezért jók ezek a könyvek.
    nem fél leírni az olyan dolgokat amik valóságosak. Semmit sem szépít hanem simán megmondja/leírja a dolgokat.
    Így tényleg beletudjuk élni magunkat.
    Egyébként téged nem zavart, hogy /ha jól emlékszem/ jelen időben vannak a történések?
    Kicsit furcsa volt olvasni számomra, mert más könyvekben szinte mindenhol múlt időben van a cselekmény.

    VálaszTörlés
  4. Nem zavart. Igazából fel se tűnt :)
    Szeretem a stílusát nagyon.

    VálaszTörlés