2011. szeptember 9., péntek

17 - A megsemmisülés

A robbanások hatására Katniss is hátrarepül, még percekig érzi a föld rengését, amit épp ezen robbanások okoznak, amelyet ő idézett elő. A baj az, hogy Katniss hallani nem hall semmit, ettől aztán be is pánikol, hiszen vadászat közben a hallás az egyik legfontosabb érzék, amire támaszkodhat. 
A rengések elmúltával - mi sem lenne természetesebb, - a lány megpróbál elmenekülni, ám rá kell jönnie, hogy ő is elég komolyan megsérült, főleg a füle, aminek hatására elveszíti egyensúlyérzékét is, és nem sokkal később arra is rájön, hogy a bal füle vérzik is. A menekülés így aztán csak négykézláb történhet, és hogy ne hagyjon maga után vérnyomokat, Katniss fülére húzza a kapucnit. Közben persze tartja magát, hiszen tudja, Panem összes TV-je ezúttal is őt mutatja, és leginkább húgát akarja megkímélni attól, hogy az szenvedni lássa. Épp ezen okból kell sietnie is, hiszen, ha Cato elkapja, nem fogja megkímélni életét!

Az utolsó utáni pillanatban aztán sikerül lelépnie a romok közvetlen közeléből, és elrejtőzik a bokrok sűrűjében. Így aztán látja Cato csalódását, amiért megsemmisült az élelmiszerraktár, látja, amint a Harmadik Körzetbeli fiú azt vizsgálja, minden bomba felrobbant-e, és igen, felrobbant. Mikor a Hivatásosok rájönnek, hogy semmit nem tudnak már megmenteni, és arra, hogy a Harmadik Körzetbeli fiúnak nem veszik már hasznát, Cato brutális kegyetlenséggel öli meg őt. Cato a robbantó után akar menni az erdőbe, hogy azt is kivégezze, ám másik két maradék társa (a fiú az Első Körzetből, és a lány, Clove, a Második Körzetből) megpróbálják meggyőzni arról, hogy aki ezt tette, az minden bizonnyal felrobbant és esélye sem volt elmenekülni. 

Ágyúdörrenés hallatszik, a légpárnás repülő elviszi a halott fiú testét, majd lassan lemegy a nap, és ismét az égre vetítik az elmúlt napon elhunyt játékosok képét: a fiút a Harmadik Körzetből, és a másikat, a Tizedikből, akinek az ágyúdörrenésére reggel felkelt Katniss. A lány tisztában van azzal is, hogy most már a Hivatásosok is tudják, a robbantó él, így aztán hajtóvadászatot indítanak. Katniss nem megy sehova rejtekéből, biztos benne, hogy a "bűntény" közvetlen közelében van a lehető legnagyobb biztonságban.
Azt is tudja, hogy már csak 8-an vannak életben:


A legjobb 8-ba bekerülni nagy érdem, és Katniss tudja, hogy hosszú évek óta nem került be a 8-ba senki a körzetükből, most pedig ketten is, bár Cato szavai alapján Peetának nem sok van már hátra. Ilyenkor már interjúkat készítenek a bennmaradók családtagjaival, barátaival, újabb, komolyabb fogadásokat kötnek. Katniss pedig nagyon elszánt.

Viszont nagyon fázik, mivel a hálózsákját Rutának adta, ő pedig a nagy kavarodásban elfelejtett szerezni magának újat a Hivatásosok táborából. Így aztán nem egy fán tölti az éjszakát, hanem beássa magát egy bokor alá egy gödörbe. Nagynehezen elszenderül. 

Amikor felébred, addigra felkel a nap, és rájön, hogy újra hall - a jobb fülére legalábbis, és a bal sem vérzik már. A rókaképű lányt látja a romok közt nevetni, nyilván ő is rájön, hogy innentől kezdve jelentősen javultak az ő túlélési esélyei is, mint mindenki másé, aki nem tartozik a Hivatásosak közé. Katniss azon kezd gondolkodni, hogy talán szövetséget kellene kötnie a lánnyal, ám rájön, hogy az túl ravasz, nem bízna meg benne úgy, mint mondjuk Rutában. Aztán az fordul meg a fejében, hogy ez remek alkalom lenne arra is, hogy leszedje a lányt íjjal, ám végül ez is meghiúsul, mert a lány meghall valamit, és eliszkol a környékről. Így aztán Katniss is menekülőre fogja, illetve Rutát is szeretné már megtalálni.

Katniss elindul a folyó mentén, megmosakszik, vizet szerez, a jobb fülében pedig végre elmúlik a csengés is, a balra azonban nem hall semmit. Mikor odaér a Rutával megbeszélt találkozóhelyre, látja, hogy nem járt ott a kislány. Vár egy kicsit, eközben kimossa a kabátját, kitisztítja és lekezeli a sebeit, eszik a korábbi madárból, fog két halat, majd felmászik egy fára, mert ott jobban biztonságban érzi magát így félig süketen, mint a földön. Lassan telik az idő, afféle "lyukas nap" van, amikor nem történik semmi. Katniss éhes, és így, hogy nincs mit csinálnia, az érzés felerősödik, amiatt a tudat miatt is, hogy rájön, már elveszetette azt a kevés súlytöbbletet, amit a Kapitóliumban magára szedett.

Aztán nem bír tovább várni, elindul, hogy megkeresse Rutát. Rájön, hogy a kislány már nem gyújtotta meg a harmadik jelzőtüzet, tehát előző délután valamikor bajba kerülhetett. Katniss teljesen kétségbeesik ennek gondolatára, úgyhogy inkább abban reménykedik, hogy Ruta valamelyik fa lombjai között keresett menedéket. Katniss továbbindul, legalább leköti magát a kereséssel, amikor egyszercsak meghallja egy fecsegőposzátától azt a négy hangból álló dallamot, amely azt jelzi, Ruta jól van. Katniss megnyugszik, főleg, hogy a környéken egyre több madár énekli ezt, ami azt jelenti, Ruta nemrég járhatott erre.
"...És ekkor meghallom az üvöltést.
Egy gyerek üvölt, egy kislány, Rután kívül nincsen senki az arénában, aki képes kiadni ilyen hangot. A hang irányába rohanok, bár simán lehet, hogy a három Hivatásos csapdába akar csalni, mégsem állok meg. Újabb éles kiáltást hallok, Ruta ezúttal a nevemet üvölti: Katniss! Katniss!"
Katniss visszakiabál a kislány megnyugtatására, hogy jön. De már elkésett.
"Ahogy kirontok a tisztásra, megpillantom Rutát, a földön fekszik, reménytelenül belegabalyodva egy hálóba. Csak annyi ideje marad, hogy kidugja a kezét a hálón, és odakiáltson nekem, aztán a testébe fúródik egy dárda."

Folyt. köv.
A kötet legszomorúbb és legmeghatóbb fejezete következik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése