2011. szeptember 2., péntek

14 - Vadászdarazsak

Ruta egy darázsfészekre hívja fel Katniss figyelmét. A lány azt gyanítja, hogy a darazsak nem valószínű, hogy közönséges darazsak volnának, hanem ún. vadászdarazsak: "A vadázsdarázs nagyobb a közönséges darázsnál, a teste jellegzetes aranyszínű, a csípése helyén szilva nagyságú dudor keletkezik. [...] A túlélőknek olyan borzalmas hallucinációi lesznek a darázsméregtől, hogy sokan egyszerűen megőrülnek. És ez még nem minden: ezek a darazsak képesek levadászni bárkit, aki zargatja a fészküket, és megpróbál végezni velük."

Pedig Katniss épp erre készül. Ha végezni nem is akar a darazsakkal, azonban eszközként szeretné használni őket a Hivatásosok ellen, akik nyilván másnapra megtalálnák a módját, hogy megöljék, főként, hogy a lány hülyét csinált belőlük a TV nézőserege előtt. 
Kitalálja, hogy elfűrészeli az ágat, amelyen a darázsfészek lóg, és mindezt akkor tudja észrevétlenül megtenni, amikor este felhangzik a himnusz, és a napi halottak képét vetítik az égboltra. Mivel ez azonban bármikor kezdődhet, Katniss felmászik a fészek közelébe, ami eleve veszélyes mutatvány, hisz fenn már az ő súlyához képest is vékonyak az ágak. Az elképzelés félig-meddig sikeres is lesz: noha a lány kezén felfakadnak az égési hólyagok, nagyjából sikerül elvágnia az ágat, ám a darazsak kicsit "le vannak lassulva" a megelőző füsttől, így nem is lenne sok értelme ledobni a darázsfészket, így Katniss elhatározza, hogy majd hajnalban fejezi be a fűrészelést.

Amikor visszamegy a hálózsákjához, meglepetés fogadja: egy kicsi ezüstös ejtőernyőn megkapja (első) ajándékát a támogatóktól, amely egy kis tégely kenőcs, amely hűsíti és gyógyítja égési sebeit. Így Katniss jól alszik az éjszaka. 

Hajnalban Katniss újra megtalálja a lombok közt Rutát, némán figyelmezteti a veszélyre, miszerint szabadon engedi a darazsakat. Aztán a fák susogását hallani, és Katniss rájön, hogy a lány így marad életben. A fák ágai közt oson, így a többiek szinte el is feledkeznek a jelenlétéről. Közben Katniss elfűrészeli az ágat, ám a fészekből idő előtt előbújik egy darázs, amely megcsípi a térdén, majd még két másik csípés is éri, miközben a darázsfészek az ágak közt bucskázva lezúdul, a kiszabaduló vadászdarak pedig felébresztik a Hivatásosokat. Peeta és néhányan elmenekülnek a tó felé, ám Glimmert (a lány az első körzetből, akinél az íj van), és egy másik lányt a 4. körzetből olyan sok darázscsípés éri, hogy nem élik túl a támadást. A többi darázs a menekülők nyomába ered, Katniss pedig szédülni kezd az őt ért csípések által lassacskán hatni kezdő méregtől. 

Mikor kinyomja a térdén lévő csípésből a fullánkot, és az azzal együtt távozó zöldes gennyet, eszébe jut, hogy hogy nézhet ki Glimmer. Majd ennek kapcsán az, hogy hisz a lánynál van az íj és a nyilak, amiket, ha nem hoz el a lány holttestétől, akkor az azt elszállító légpárnással együtt örökre eltűnik az Arénából. Katniss pedig meg akarja ezt akadályozni. A dolog nem egyszerű, mert Glimmer teste eltorzul az őt ért csípések által keletkezett kelésektől, Katniss hallucinálni kezd, teste egyre nehezebben engedelmeskedik az agyának, és közben a holttestért érkező légpárnás repülő is közeledik. Végül nagynehezen sikerül kiszabadítani Glimmer kezéből az íjat, teste alól a nyilakat.

Ekkor hallja meg Katniss a visszatérő Hivatásosokat. Megpróbál rájuk támadni az íjjal, ám már nem jól fogja a valóságot, a bozótosból pedig Peetát látja előrohanni egy hatalmas lándzsával. Már felkészül arra, hogy beléfúródjon a lándzsa, amikor Peeta leereszti karját.
"- Mi a fenét csinálsz még itt? - sziszegi ingerülten. Értetlenül bámulok rá, miközben víz csöpög a füle alatt belefúródott fullánk végéről. Peeta egész teste csillog, mintha harmatban fürdött volna. - Meg vagy őrülve? - Döfködni kezd a lándzsa tompa végével. - Kelj fel! Kelj már fel! - feltápászkodom, de Peeta tovább bökdös. Mi van? Mi folyik itt? Aztán Peeta hatalmasat taszít rajtam - Fuss! - üvölti. - Fuss!"

Amikor Katniss meglátja a mögötte felbukkanó Catót (a fiú a 2. körzetből), végre valóban elkezd rohanni. Hallucinációk gyötrik, már nem tudja megkülönböztetni a valóságot a valótlantól. Mielőtt elájulna, még egyetlen tiszta gondolat élteti: rájön, hogy Peeta megmentette az életét. Aztán a lány elveszti eszméletét, és értelemszerűen lemarad az éjszakai himnuszról és arról, amikor Glimmer és a 4. körzetbeli lány képét az égre vetítik. Most már csak tízen maradtak:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése