2011. augusztus 31., szerda

Exkluzív infók Gary Rosstól a filmmel kapcsolatban

A hétvégi betekintő kapcsán az MTV egy exkluzív interjút készített a film rendezőjével, Gary Ross-szal, aki egyenesen a forgatás helyszínéről, Észak-Karolinából jelentkezett be Skype-on keresztül.

Katniss szemszöge
Suzanne Collins regénye egyes szám első személyben íródott [jééé, hol is láttunk ilyet legutóbb: tán csak nem az Alkonyatnál??], és az ízelítőből is látszik, hogy Gary Ross igyekszik úgy megragadni a dolgokat, hogy azokat valamiképpen Katniss fejével lássuk. 
- Azt hiszem, amikor az ember egy ehhez hasonló könyvet adaptál filmvászonra, megpróbálja ugyanazt az élményt biztosítani az embereknek, amelyet olvasás közben is átélhettek - ugyanazt a fajta zsigeri élményt, amelyet előtte megtapasztalhattak. - magyarázza. - Azt hiszem, az az oka annak, hogy mindenki olyan erősen átéli mindazt, amit Suzanne megírt, hogy együtt éreztek a karakterrel, megértették őt, a bőrébe bújtak, a fejébe láttak. Ez egy nagyon intenzív személyes élmény. Az első és legfontosabb dolgom az, hogy a film tükrözze mindezt.

- Hogyan láthatunk bele Katniss fejébe? Hogyan érezhetjük mindazt, amit ő érzett? Hogy válhatunk mi magunk is Katnissé? - folytatta Ross. - Egyrészről ezt Jennifer Lawrence megteszi nekünk, mert ilyen hihetetlen színésznő. Olyan mélység, erő, tehetség, kifinomultság, érzékenység és finomság sugárzik belőle, mintha maga lenne Katniss Everdeen alteregója. Remélem, az emberek szemében annyira eggyé válik majd Jen és Katniss a harmadik rész végére, mint amennyire azonosítani tudták Daniel Radcliffe-t és Harry Pottert - ők nagyon-nagyon eggyé váltak.



Gale kommentárja
Figyeltétek a kommentárt az előzetes alatt? Az Katniss 12. körzetbeli jóbarátja Gale Hawthorne (Liam Hemsworth) [hangja] volt. Rossnak nagyon határozott elképzelése van Gale fontosságának kihangsúlyozásával kapcsolatban már a kezdetektől fogva (ahelyett, hogy Katniss Viadal-beli társának, Peeta Mellark fontosságát erőltetné). 

- Amint azt mindenki tudja, Galenek hatalmas jelentősége van Katniss életében, ám az első kötetben nincs akkora szerepe, mint a következőkben. - mondta el a rendező. - Szerintem ő nagyon is jelen van, és rendkívül fontos [Katniss számára], de aztán a Kapitóliumban és az Arénában játszódnak az események, ahol végül Peeta játssza a nagyobb szerepet. De Gale végig a lánnyal van gondolatban, része a lány életének, folyton vissza-visszatér a játék során, akárcsak egy visszhang, úgyhogy természetesen kiemelt szerepet játszik.

A forgatás nehézségei
Bár Rossnak és csapatának nem kellett hatalmas tűzgoyókkal küzeniük az erdőben, ahogy azt Katniss teszi az ízelítőben, ám a film készítői elárulták, hogy nagy kihívás volt az Észak-karolinai forgatási munka. 
- Olyan volt, mintha Vietámban forgattunk volna - mondja [Ross]. - Olyan volt, mintha az Apokalipszist forgatnám. Nagyon nehéz körülmények között zajlott a munka. Valami hat héten keresztül forgattunk odakinn a dzsungelben, minden egyes nap hegyen-völgyön át cipeltük a kamerákat, sárban, viharos esőben. Ez mindannyiunknak nehéz volt, de Jen[nifer Lawrence]nek volt a legnehezebb. Ez egy kemény fizikai igénybevétel volt számára.



Ez még csak a kezdet
Bár Ross túl büszke volt ahhoz, hogy megmutassa az első felvételeket, azt azonban elárulta nekünk, hogy [amit láttunk] az még csak a kezdet, és van néhány karakter és jelenet, amit alig vár, hogy láthassanak majd az emberek. 
- Még forgatunk, úgyhogy sajnos ez még csak egy kis ízelítő volt - mondta. - Most még csak egy kicsit mutathattunk meg, mivel még mindig itt vagyunk lenn, és dolgozunk a filmen. Fél órán belül indulnom kell a forgatásra. De véleményem szerint nagyon sok jel utal arra, hogy ez is egy hatalmas világjelenség lesz, amely óriási érzelmeket és rendkívüli erőt sugároz. [...] Szerintem hatalmas munkát fektettünk abba, hogy életre keltsük a Kapitóliumot, és az emberek számára ez igazán nagyon izgalmas lesz. És minden alakítás is! Várj, amíg meglátod Stanley Tuccit Caesar Flickermannként!


Egy személyes megjegyzés csak.
Mivel én magam ugye Jodelle Ferland kapcsán jutottam el a történethez, vele képzeltem el a könyvet, amikor olvastam, és bevallom, Jennifer Lawrence nem tűnt nekem optimálisnak a szerepre. Idősebb is, túl "dögös, csajos", amilyen Katniss nem. De a trailer alapján, a megjelenő képek alapján kezdem átértékelni ezt a véleményemet, és kezdem azt gondolni, hogy frankó Katniss lesz ő. 
És a film is végtelenül izgalmasnak, jó minőségűnek ígérkezik. Ez a pár kép tökjól átadja mindazt, amit én is elképzeltem olvasás közben, úgyhogy egyre izgatottabb vagyok.
A kipontozott rész spoilerveszélyes volt, úgyhogy, amíg ott nem járok a történetben, nem fordítok mindent :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése