2011. augusztus 16., kedd

7 - A kiképzés

Katniss nem alszik túl jól első kapitóliumi éjszakáján, reggel pedig, amikor egyedül áll neki elfogyasztani az ezúttal is bőséges reggelit, az jut eszébe, hogy alig két napja még otthon kezdte a napot, innen persze azonnal húgára és anyukájára terelődnek gondolatai.
"Vajon előző éjjel, amikor hús-vér valójában megpillantották a harci szekereken száguldó huszonnégy kiválasztottat, tudva, hogy csak egy maradhat életben, a remény vagy a rettegés kerekedett felül a lelkükben?"

Közban lassan megérkezik Haymitch és Peeta, és a kiképzéssel kapcsolatos stratégiáról kezdenek el beszélgetni. A fő kérdés, hogy együtt készüljenek, vagy külön. Mivel a fiatalok úgy érzik, nincsenek titkos trükkjeik, Peeta erős, Katniss pedig remekül bánik az íjjal, nyíllal, így abban maradnak, hogy együtt készülnek.
Ezzel együtt egy heves kis párbeszéd alakul ki köztük. Kiderül, hogy Peeta és családja is nagyra tartja Katniss-t, de a lány is kénytelen bevallani magának, hogy mióta Peeta kisegítette, ő is nyomon követte a fiú sorsát. Katniss azonban nem tudja biztosan, hogy a fiú mit akar elérni a kedvességével: támogatókat akar szerezni talán? Hiszen akárhogy is játsszák el azt, hogy ők szövetségesek, amint elkezdődik a Viadal, be kell látniuk, ők egymás ellenségei. 
Ennek ellenére Haymitch továbbra is azt kéri tőlük, hogy maradjanak egymás mellett, és ugyanazt csinálják. Meggyőzi őket, hogy igazi ügyességeiket ne mutassák meg, amíg a kiképzés tart, csak majd a kiképzés végén, amikor csak a játékmesterek látják majd őket egyfajta bemutató keretében (amiből a TV persze showműsort ad), és amikor ezeket a képességeiket pontozzák. 

A kiképzés a Kiképzőközpont föld alatti részében zajlik, egy hatalmas tornateremben, ahol mindenféle állomások vannak. A versenyzők szabadon mozoghatnak az egyes állomások között, ám a mentoruk utasítását követniük kell. Az új dolgok megtanulásában, ha igénylik, segítséget is kapnak.
Katniss és Peeta az elkövetkezendő három napban végigjárják az állomásokat. Gyakorolják a kötélhurkolást, a csapdák állítását, az álcázást. Ez utóbbiban kitűnik Peeta ügyessége, kiderül, hogy ő készíti otthon a tortákat. Ezen kívül menedéképítést tanulnak, késdobálást gyakorolnak, Peeta pusztakezes harcban emelkedik ki, Katniss pedig hibátlanul meg tudja különböztetni az ehető és mérgező növényeket.
Közben néha megjelennek a Játékmesterek, jegyzetelnek, esznek-isznak, mulatnak. A fiatalok pedig saját ebéd- és vacsoraidejükben számolnak be mentoraiknak arról, mit gyakoroltak, mi történt, milyenek a többiek.

Katnissnek ekkor nyílik lehetősége először igazán, hogy megnézze a többieket. Az első, második és negyedik körzetből olyan fiatalok jöttek, akik egy életen át arra készültek, hogy egyszer megnyerjék a Viadalt. Ők erősek, egészségesek, nagydarabok. Valóban esélyesek. A körzetükben régen Hivatásos Kiválasztottaknak nevezte el Katniss őket társaival, és innentől kedve is, mint 'Hivatásosak' utal rá. A Hivatásosak egyébiránt lenézik a többieket, Katnisst és Peetát a bevonuláskor kivívott sikerük miatt különösen megvetik, erőt fitogtatnak, étkezéskor nagy lármával ülnek asztalhoz, a többiekről tudomást sem véve.


A kiképzés napjai alatt Katnissnek ismét feltűnik a 12 éves kislány a tizenegyedik körzetből, kiderül, hogy Rutának hívják (a kinti eredeti nyelvű oldalakon Rue néven látom). Így közelről tízévesnek se látszik, és alig van 35 kiló. A Viadal során még fontos szerepe lesz a kislánynak, aki Katnisst folyton húgára emlékezteti, úgyhogy érdemes írni az őt alakító színésznőről is pár szót. Rutát tehát Amandla Stenberg játssza majd a filmben, a kislány 1998-as születésű, nem túl sok filmben szerepelt még, ám már van saját weblapja. Szeretni fogjuk a karakterét, ennyit elárulhatok.



A kiképzés utolsó, harmadik napján mindenkit behívnak egy terembe, ahol megmutathatja a játékmestereknek, hogy milyen ügyes. Erre kap egy pontszámot 1-től 12-ig, amelynek fontos szerepe lesz, amikor később a nézők vagy egyes gazdag támogatók fogadásokat kötnek majd rájuk, esetleg valamiért támogatni akarják őket. Ezt a produkciót az ellenfelek és a nézők tehát nem látják, csak és kizárólag a Játékmesterek. (A TV a kapott pontszámokat mutatja majd)
A játékosokat egyenként hívják be, minden körzetből előbb a fiú, majd a lány résztvevőt, tehát mint a 12. körzet lány részvevője, Katniss marad legutoljára. Mire végre bejut, a Játékmesterek elvesztik érdeklődésüket, fáradtak és inkább az eléjük pakolt kajamennyiség köti le figyelmüket. Katniss tehát érzi, hogy hiába is mutatja meg ügyességét az íjjal és a nyíllal, ha senki nem figyel rá, így nem tud szerezni támogatókat sem később. Katniss eleinte nem is lövöldöz ügyesen a fegyverrel, hiszen másabb a felépítése, mint a korábban otthon használtnak, így amikor eltéveszt egy bábut, még az a néhány Játékmester is elveszti  érdeklődését, aki legalább eddig figyelt. Katniss lövöldöz egy kicsit, aztán rátér a bemutatóra:
"Újra a terem közepére állok, oda ahová először, és telibe találom a bábu szívét. A következő nyíllal ellövöm a kötelet, amin a boxolók homokzsákja lóg. A zsák lezuhan a padlóra, szétnyílik, és kiömlik belőle a homok. A következő pillanatban egy tigrisbukfencet vetek, és kilövöm a terem tetejéről lelógó egyik lámpát. Szikraeső hullik alá a plafonról."
Mivel azonban jónéhány játékmester még erre sem mutat érdeklődést Katniss dühbe gurul. Ők itt esznek, mikor neki az élete múlhat azon, vannak-e támogatói. Fontos az itt kapott pontszám.
"Anélkül, hogy végiggondolnám, mit csinálok, kihúzok egy nyilat a tegezből és kilövöm. A nyílvessző a Játékmesterek asztalának kellős közepébe fúródik. Nagy a riadalom, többen felkiáltanak. A nyíl ugyanis kitépi a malac szájából az almát és a terem falára szegezi. Az emberek hitetlenkedve bámulnak rám."

Katniss megköszöni a figyelmet, majd anélkül, hogy engedélyt kapna rá, kisétál a teremből. Tudja, hogy elszúrta...

Folyt. köv.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése