2011. augusztus 14., vasárnap

6 - Az Avox

A megnyitóünnepség után Katniss szobáját ismerhetjük meg, ahol a Viadalig elkövetkező néhány napot töltheti a Kiképzőközpontban. Természetesen itt is minden csupa pompa, mindenütt a legmodernebb szerkezetek a masszázs zuhanykabintól a ruhakollekció összeállító programig, ha pedig valamit megkíván, akkor elegendő bemondania egy mikrofonba, és az fél percen belül megérkezik.

Az is kiderül, hogy a Viadal kezdetéig nem csak Haymitch marad velük, és mentorkodik felettük, hanem Effie (Trinket) is, aki mindenhova elkíséri őket időben. Szerencsére a napi vacsorán Cinna és Portia (Peeta stílustanácsadója - miért akarok mindig divatdiktátort írni ehelyett a szó helyett??) is részt vesz, így hatosban vacsoráznak. Végre Haymitch is úgy tűnik, összeszedi magát.

Békés, átlagos vacsorának indul, bájcsevegéssel, rengeteg fogással, amikor pedig bort kínálnak a lánynak, azzal a gondolattal fogadja el, hogy talán soha nem kóstolhatja meg az italt, ha most nem teszi. A vacsora végén egy csodálatos tortát is felszolgál az egyik szolgálólány, majd meggyújtja. Katniss nem érti, mitől éghet a torta, így nagyon spontán fordul kérdésével a felszolgáló lányhoz, majd belehasít a felismerés: ő ismeri ezt a lányt.

Ez azonban több okból sem lehetséges. Egyrészt ő soha nem hagyta el a körzetét, másrészt pedig a körülötte ülő felnőttek mind megrökönyödéssel fogadják kijelentését, majd elmondják, hogy nem is ismerheti a lányt, hiszen az egy Avox. 
"-Mi az az Avox? - teszem fel a buta kérdést.
-Valaki, aki bűncselekményt követett el. Kivágták a nyelvét, hogy ne tudjon beszélni - feleli Haymitch. - Lehet, hogy ez a lány egy áruló..."
Effie azt is hozzáteszi, hogy egyébként sem szólíthatja meg a lányt, kivéve, ha utasítást ad neki. 
A kínos helyzetből Peeta segíti ki Katnisst, aki azt állítja a lány emlékezteti egyik iskolatársukra, akit név szerint is megemlít. Katniss tudja, hogy ég és föld a két személy, és amikor Haymitch kimondja az áruló szót, már az is eszébe jut, hol látta a lányt korábban.

Miután a kis közjáték elcsitul, felmerül a kérdés, hogy Katniss és Peeta miért is fogták egymás kezét a megnyitóünnepségen a fogaton. Cinna ötlete volt, Haymitch azonban "kellő mértékű lázadás"-ként titulálja, hiszen a többi páros egymástól függetlenül állt a szekereken, őket azonban nem csupán lángoló köpenyük emelte ki a többiek közül, hanem az is, hogy szövetségeseknek tűntek ellenfelek helyett.

A szobáikba visszafelé tartva Peeta rákérdez a vacsorán látott lányra, szinte felelősségre vonóan, Katniss viszont úgy érzi szívesen kiöntené, ami a lelkét nyomja, ám inkább Gale lenne az, akit beavatna a titkába. Mivel nem biztosak abban, hogy a folyosón nem hallgatják-e le őket, kimennek a tetőre, ahol Peeta elárulja, hogy megtudta Cinnától, hogy innen nem lehet leugrani, mert egy elektromos mező visszalökné őket a tetőre. Így akadályozzák meg, hogy a viadal résztvevői öngyilkosságot kövessenek el a verseny előtt. 
A tető egy másik részén egy remek kert található, amelyben a fák ágain szélhárfák zümmögnek, így nem tudják lehallgatni a két fiatal beszélgetését.

Így aztán Katniss elmeséli Peetának, hogy egyszer Gale-lel vadásztak, amikor megláttak egy párt. A lány az volt, akit az imént láttak a vacsoránál, és láthatóan menekültek valami elől, és biztosan nem a 12. körzetből származtak.  
Ekkor egy légpárnás repülő bukkant elő a semmiből, amelyből lelőtték a fiút, a lányra pedig hálót dobtak és felhúzták a gépre. A repülőben ülők a fiú holttestét is eltűntették, ám Katnisst és Gale-t, akik egy sziklaperem alatt rejtőztek, vélhetően nem vették észre. Annyira gyorsan zajlott le minden, hogy esélyük nem volt segíteni nekik, bár Katnissnek ennek ellenére lelkifurdalása van a történtek miatt. És abban is biztos, hogy a lány is felismerte őt. "Nem felejted el annak az arcát, aki az utolsó reményed volt."

Katniss és Peeta még elbeszélgetnek arról, hogy valószínűleg innen, a Kapitóliumból való volt a pár, és ha elárultak valakit, valamit, akkor maga a Kapitólium volt az.
Hirtelen Peetát éri utol a honvágy érzése, és Gale-ről kérdezi Katnisst, hogy elment-e hozzá elbúcsúzni, mire Katniss igenlően válaszol, hozzátéve, hogy Peeta apja is, aki sütit is adott neki. Peeta úgy tűnik, nem tudott erről, de elárulja, apja kedveli őket, még gyerekkorából ismeri Katniss anyukáját.

A beszélgetés után a fiatalok visszatérnek szobáikba, Katniss pedig épp az Avox lányt találja a sajátjában, amint összeszedi Katniss megnyitóünnepségen viselt ruháját. Katniss megkéri, hogy vigye vissza Cinnának, de a lelkifurdalás nem ereszti, meggyőződése, hogy segítenie kellett volna a lánynak akkor, régen. Katniss ezekkel a gondolatokkal merül álomba.

Mivel az Avox lány még egyszer-egyszer felbukkan, ezért annyit mindenképpen jeleznék, hogy az Avox lányt a nem túl ismert Amber Chaney játssza majd, és ha már szereposztás, akkor Portiáról, Peeta stílustanácsadójáról is megemlékeznék egy kép erejéig, az őt alakító színésznő sem túl ismert (egyelőre?), őt Latarsha Rose-nak hívják. Balról az Avox lány, jobbról pedig Portia megformálója:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése