2011. augusztus 7., vasárnap

2 - A kiválasztottak

Katniss szinte megbénul a rémülettől, hogy idén a húgának kellene mennie a Viadalra. Már-már felér a kislány a színpadra, mikor Katniss utoléri, és szinte letuszkolja a színpadról, hogy önkéntesnek jelentkezzen. Megvan ugyanis a lehetőség, hogy valaki kiváltsa társát (megfelelő feltételek mellett) és önként jelentkezzen a Viadalra. Sőt. Egyes körzetekben erre készülnek is erre a fiatalok, róluk még később lesz szó. A 12. körzetben azonban soha korábban nem történt ilyesmi, úgyhogy Katniss már ezzel a tettével is kivívja körzete lakosságának elismerését, és amikor a helyi műsorközlő, Effie Trinket tapsra buzdítja a közönséget, senki nem tapsol, mindenki néma tiszteletadással adózik Katnissnek.



Effie Trinketnek amúgy a Viadal elkezdéséig több szerepe lesz, folyamatosan nyomon kíséri Katniss és társa sorsát, így talán érdemes elmondani, hogy a szerepet Elizabeth Banks játssza, akit legutóbb például a Következő három nap-ban láthattunk, de szerepelt a Superman sorozatban is. IMDB oldala itt.
Effie amúgy az a tipikus bulvár-műsorvezető szerepet hozza a könyv során, kíváncsi vagyok, milyen lesz a filmben.




No, de vissza a történetre. A fenti "kis közjáték" után kisorsolják a fiú kiválasztottat is, aki pedig nem más, mint... Neeem, nem Gale, az már túl életszerűtlen lenne, nem mintha ezt a történetnek az életszerűség lenne a lényege.
Naszóval a kiválasztott fiút Peeta Mellarknak hívják, és bár ez nekünk még nem mond semmit, Katnissnek igen. A könyv következő oldalain ugyanis Katniss visszaemlékezéséből megtudhatjuk, hogy életük egyik legválságosabb pillanatában Peeta milyen önzetlenül segítette ki Katnisst. Peeta apja ugyanis a pék, és ezen a nagyon esős, reménytelennek tűnő délutánon, édesapja halála után, amikor Katnissnek majdnem élelem nélkül kellett hazamennie, Peeta "szerzett" és adott neki kenyeret. Ennek a délutánnak a felelevenítéséből származhat ez a kép:





Peeta szerepében Josh Hutcherson-t láthatjuk, és ha ez az Éhezők viadala akkora siker lesz, mint az Alkonyat vagy a Harry Potter volt, akkor figyeljétek meg, hogy a jövőben ezért a fiúért fognak őrjöngeni a mai tinilányok ;)  Josh egyébiránt 1992-es születésű, és egészen hosszú önéletrajza van már így nemegész 19 évesen. Olyan filmekben szerepelt már, mint a Zathura - Az Űrfogócska, Utazás a Föld középpontja felé, Rémségek cikusza (Steve).




A lényeg tehát, hogy Peeta a másik, aki a körzetet képviseli a viadalon. Katniss pedig hiába nem fogja elfelejteni neki tettét, mégis szembesülnie kell azzal, hogy talán éppen ő lesz az, akinek majd meg kell ölnie, hogy életben maradjon. Hisz a 24 játékosból a végére csak egy maradhat. Életben.

"Á, mindegy, gondolom. Huszonnégyen leszünk. Elég nagy az esélye, hogy valaki megöli, mielőtt nekem kellene."


És mivel a továbbiakban Gale-ről (sajnos) kevesebb szó esik - illetve Katniss sokat gondol majd rá, szóval a visszaemlékezésekben talán majd láthatjuk, a végére még beteszek egy EW-s képet a két srácról:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése