2011. augusztus 24., szerda

10 - A Viadal előtt

Miután az interjúja végén Peeta gyakorlatilag ország-világ füle hallatára szerelmet vall Katniss-nek, a lány zavarba jön, meg dühös lesz. A közönség felmorajlik, az interjút vezető showman, Caesar Flickerman megígéri Peetának, hogy szorítanak nekik. A tömeg ovációba kezd, és a műsort záró minden TV-kamera Peetát és Katnisst mutatja. 

Amikor a fiatalok legközelebb beszélni tudnak, Katniss azzal nyit, hogy nekivágja Peetát egy vázának, amely darabokra törik, és a fiú kezét is megsérti. Számonkéri őt, majd, amikor megjelennek a stílustanácsadók és a mentorok, vagyis ott a teljes csapat, Katniss hisztizni meg duzzogni kezd. Úgy érzi, ezzel Peeta gyengítette, mire Haymitch elmagyarázza, hogy ezzel éppen megerősítette a lányt. Hiszen saját interjújában a lány legfeljebb helyes volt, ám Peeta vallomásával a vágy tárgyává tette. Azzal pedig, hogy ők lettek a Viadal "elátkozott szerelmesei", mindenki figyelmét felhívta magukra, vagyis sok támogatóra számíthatnak. 
Katniss bocsánatot kér Peetától, majd elmennek vacsorázni.

A vacsora után visszanézik az interjúkat, Katniss meggyőződik arról, hogy a többieknek igazuk volt, zavara úgy is felfogható, mintha ő is szerelmes lenne, csak nem akarta volna bevallani. Mivel az Arénához a mentorok már nem kísérhetik el a játékosokat, csak a stílustanácsadók, ezért Effie és Haymitch elbúcsúznak.
Effie sírva fakad, őszintén megkedvelte ugyanis a párost, de azért kifejti, hogy reméli, jövőre valami "rendes" körzetbe osztják majd be.
Haymitch még egy utolsó jótanáccsal látja el őket: ne menjenek bele a játék elején az ún. Bőségszarunál folyó harcba, hogy minél jobb felszerelésre tehessenek szert, hisz már ott meghalhatnak, ha valaki erősebbnek szintén megtetszik ugyanaz a fegyver vagy élelem vagy felszerelés, hanem inkább húzzanak el és keressenek vizet.
"- És utána? - kérdezem.
- Maradjatok életben - mondja Haymitch. A vonaton is ezt tanácsolta, de ezúttal nincs berúgva, és nem nevet. Mi pedig csak bólintunk. Mit is mondhatnánk?"

Éjszaka Katniss nem tud aludni, azon pörög az agya, vajon milyen terep várja őket az Arénában. A Játékmesterek évről-évre valami újat találnak ki, hihetetlen kreativitással, szóval lehet ott víz, sivatag, mocsár, jégtenger, bármi. Katniss valami fás-erdős közegre vágyik. Ott előnyben lenne.
Mivel a bezártságtól és attól, hogy nem tud aludni, egyre feszültebb lesz, felmegy a tetőre, ahol korábban már beszélgettek Peetával. (Ott mesélte el, hogy az Avox lányt honnan ismeri.) Ezúttal is ott találja a fiút is, ő is a másnapi Viadalon töpreng.
"- Nem tudom pontosan megfogalmazni. Szeretnék... szeretnék önmagamként meghalni. Érted mit akarok mondani? - kérdezi. A fejemet rázom. Mégis hogyan halhatna meg? Én sem szeretnék megváltozni az arénában. Nem szeretnék kifordulni magamból, hogy valami szörnyeteggé váljak, ami valójában nem vagyok.
Az ajkamba harapok, tök gáz vagyok. Miközben én azon ábrándoztam, hogy milyen jó lenne, ha lennének fák, Peeta minden gondolatát az kötötte le, hogyan maradjon önmaga.
[...]
- Csak azon töprengek, bárcsak lenne valami módja, hogy... megmutassam a Kapitóliumnak: nem vagyok a tulajdonuk. Hogy több vagyok, mint a Viadal egyik kelléke."
[Na, ezt azért idéztem be, mert ezek a gondolatok tipikusan azok, amelyek miatt nem gondolom, hogy ez a sorozat gyerekregény lenne. Azt hiszem, nem kell bővebben kifejtenem.]

Aztán eljön a reggel. A Viadal kezdete.
Katnisst egy légpárnás repülő szállítja az Arénába, ám a repülőn egy fehérruhás nő előbb egy nyomkövetőt ültet be Katniss bal karjába. Innentől kezdve a Játékmesterek mindig tudni fogják, melyik játékos hol van az Arénában. Az utazás végén a repülőgép ablakai elsötétülnek, Katniss pedig megérkezik az indítószobába, ahova Cinna még elkísérheti. Felöltözik abba a szerelésbe, amit ott adnak, és a Viadal alatt ezt hordhatják: a ruha kényelmes, hosszú kabát, és puha bőr bakancs. Cinna előszedi Katniss vonaton hagyott dísztűjét, amelyet még Madge-től kapott a búcsúzáskor, és feltűzi Katniss kabátjára. Katniss elbúcsúzik Cinnától, fellép az indító fémlapra, majd egy üvegbúra ereszekdik köré, elválasztva őt stílustanácsadójától, aki ez alatt a pár nap alatt barátjává vált.

"Aztán meghallom a legendás konferanszé, Claudius Templesmith dübörgő hangját.
- Hölgyeim és uraim, kezdődjék hát a hetvennegyedik Viadal!"




Claudius Templesmith szerepét a brit színész, Toby Jones játssza majd a filmben, akit mostanában az Amerika kapitányban láthatunk (Dr. Arnim Zola szerepében), de a HP-sorozatban is feltűnt hallhatták a hangját a rajongók, hisz ő kölcsönözte Dobby, a házi manó (vagymiaszösz) hangját. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése