2011. augusztus 4., csütörtök

1 - Ismerkedés

Az Éhezők Viadalát - az Alkonyathoz hasonlóan - a főszereplő lány, Katniss Everdeen szemszögéből olvashatjuk. Az első fejezetben ismerkedünk. 
Ismerkedünk a környezettel, ami azt hiszem, az egész könyvben az egyik legnehezebb. Amerika helyén ugyanis egy új állam jött létre, Panem, amelynek központja a Kapitólium, és amely 12 körzetből áll. Kezdetben volt egy 13. körzet is, ám annak lakói fellázadtak, és ezt a lázadást a Kapitólium úgy verte le, hogy elpusztította és porig rombolta az egész körzetet. Azóta a körzetek lakói rettegésben és elnyomásban élnek. A Kapitólium vezetői így vagy úgy mindenről tudomást szereznek, és bosszút állhatnak. Az emberek a körzeteiket nem hagyhatják el, szigorú szabályok szerint élnek, és nagyon kevés élelemhez jutnak. Persze ez körzetenként változik, ám Katniss a 12. körzetben lakik, amely a bányászatért felelős, és ha lehet, még szegényebb, mint a többi, Kapitóliumhoz közelebb lévő körzet. 

Katnisst Jennifer Lawrence alakítja majd a jövő tavasszal mozikba kerülő filmben, róla ezt a hivatalos fotót adták ki. Illetve nyilván az Entertainment Weeklyben jelent meg:

A Katnisst játszó színésznő 1990-es születésű, és korábban az X-Men: Az elsőkben láthattuk Raven szerepében, a Hallgatás törvényének főszerepében, aki pedig kíváncsi rá, megnézheti a mozikban ősszel is a szeptember 8-án bemutatásra kerülő Hódkórosban, ahol Norah szerepét játssza.


Katniss amúgy egy 16 éves lány, és bevallom, én külsőre kicsit éretlenebbnek, gyerekesebbnek képzelem, noha belül nagyon érett. Ebben az első fejezetben megismerhetjük a családját is. Megtudhatjuk, hogy édesapját 5 évvel korábban vesztette el egy bányaszerencsétlenség során, és ő volt az, aki megtanította vadászni, élelmet szerezni, így most ő látja el családjában ezt a funkciót. Nyilván a filmben lesznek visszaemlékezős jelenetek, mert a szereplőgárdában Phillip Troy Linger van megjelölve, mint Katniss édesapja.






Katniss édesanyjáról megtudjuk, hogy gyógynövényekkel foglalkozik, és hogy nagyon elhagyta magát férje halála után. Mély depresszióba zuhant, ezzel az élelemszerzés és családfenntartás minden terhét Katnissre zúdítva, ám végül kilábalt a válságból. Katniss még mindig haragszik rá, bár viszonyuk már javult. Az édesanya szerepében Paula Malcomson látható majd a filmben.






Katnissnek van egy kishúga, Prim, aki tizenkét éves. Katniss nagyon szereti őt, megpróbálja megvédeni annak a világnak a gonoszságától és ridegségétől, amiben élnek. Prim egy nagyon ártatlan, aranyos, szeretnivaló kislányként jelenik meg, akinek nagyon fontos helye van az Everdeen családban. 
Primrose Everdeent a 2000-es születésű Willow Shields alakítja majd.




Katniss legjobb barátja és segítőtársa a napi élelemszerzésben Gale. A fiú két évvel idősebb Katnissnél, és nagyon mély, kimondatlan barátság, egyfajta véd- és dacszövetség köti őket össze. Nem járnak együtt, mégis sugárzik róluk a leírás alapján, hogy egy pár lehetnének. Gale és Katniss együtt szöknek ki a városon túlra, hogy mókust, nyulat és apróbb állatokat ejtsenek vadul, majd ezek egy részét egy Zug nevű helyen elcsereberélik más jellegű élelmiszerekre, vagy épp ruhára attól függően, mire van szükségük. Katniss megtanulja, és nagyon jól tudja, kivel mit érdemes cserélni, ki mit szeret, ki miért mit kér, mit ad. Mivel apját tisztelték itt az emberek, őt is elfogadják.
Gale-t Liam Hemsworth fogja alakítani, őt elméletileg tavaly nyáron láthattuk a Nicholas Sparks féle Utolsó dal című könyv filmadaptációjában Will [Blakelee]-ként. Nos, a kép itt oldalt már egy forgatási kép. Azért nem rossz a fickó! :)

A fejezet Katniss egy napjának leírásával indul, és mivel napjait Gale-lel tölti, ebbe tekinthetünk bele. Hogyan vadásznak, mennyire elvágynak abból a világból. Ezt a hangulatot mutatja majd meg a következő kép, amely már valszeg still a filmből:


A nap, amelyen a történet kezdődik, azonban nem egy átlagos nap, hanem az "Aratás" napja, amelyen kiderül, hogy az egyes körzetekből kiknek kell részt venniük az adott évben Az Éhezők Viadalán...
Ezzel folytatom hamarosan! :)

Illetve hamarosan kiteszem oldalra a film IMDB oldalának, hivatalos weblapjának linkjét, és az első, mozgó posztert is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése