2011. augusztus 5., péntek

1 - Az aratás napja

Az aratás napja különleges nap Panem életében. Ezen a napon derül ki ugyanis, hogy kik vesznek részt a viadalon. De mi is ez a viadal? Idézem a könyvet:

"Az Éhezők Viadalának egyszerű szabályai vannak. Büntetésül a lázadásért minden körzet, minden évben köteles kiállítani egy lányt és egy fiút, az úgynevezett kiválasztottakat, akiknek részt kell venniük a Viadalon. A huszonnégy kiválasztottat bezárják egy hatalmas szabadtéri arénába, ahol tüzes sivatagtól kezdve a jeges pusztaságig bármi elfér. Ezután a résztevők több héten át harcolnak egymás ellen, életre-halálra. Az győz, aki a végén utolsóként életben marad."

Az, hogy kik lesznek a kiválasztottak, sorsolásos rendszerrel működik. Nem akarom kimásolni a könyvet, de itt is idézek kicsit:
"Mindenkinek részt kell vennie a sorsoláson, aki betöltötte a tizenkettedik életévét. Az első évben egyszer kerül a neve a kalapba. Tizenhárom évesen kétszer. És így tovább, míg tizennyolc éves nem lesz. Az utolsó évben hétszer írják fel a nevedet. Ez az előírás Panem tizenkét kerületének minden egyes lakosára vonatkozik."
A rendszert amúgy megbonyolítják azzal, hogy ha valaki pluszban felíratja magát, akkor ezzel kiválthatja családja egy-egy tagjának egész éves gabonakészletét. Így adódik, hogy Katniss neve, aki a húgát, Primet meg szeretné óvni ettől az egész rettenettől, az évek óta halmozódó cetlik által 20-szor szerepel a kalapban, míg a húga neve csak egyszer. 

A napnak meghatározott koreográfiája van, ami szintén mindenki számára kötelező. Mindenkinek ki kell mennie a (fő?)térre, ahol lezajlik a sorsolás, amelyet a TV közvetít. Így aztán miután Katniss hazatér a vadászatról, lefürdik, ünneplőbe öltözik, ahogyan húga is, és kimennek a térre. A sorsolható fiatalok egy külön elkerített részen várnak sorsukra, és két családon kívül a sorsolás után aztán mindenki ünnepelhet aznap este. A két család pedig lassan bele kell, hogy törődjön, hogy örökre elveszíti gyermekét, hisz a körzetből eddig az elmúlt 73 év során összesen két győztes volt, egyikük ma is él [róla lesz még szó]. Az itt élők alultápláltak, nincsenek támogatóik, szinte biztos halál vár rájuk.

Hogy megint kicsit beleláthassunk a készülő filmbe, találtam pár forgatási fotót, amelyen az aratásnapi készülődés látható. Katniss világoskék ruháját édesanyja készíti ki, húga is ott van, és a tömegben Gale-t is megpillanthatjuk:



Az "ünnepség" szintén meghatározott koreográfia szerint zajlik, majd végül kihúzzák a lány résztvevő nevét, aki nem más, mint Primrose Everdeen.

Folyt. köv.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése